Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 martie 2018, 15:45 Diaspora moldovenească views 14198
Dumitru Roibu: în Ucraina se păstrează etnia, cultura și limba Moldovenească
02 martie 2018, 15:45 Diaspora moldovenească views 14198

Dumitru Roibu: în Ucraina se păstrează etnia, cultura și limba Moldovenească

În Ucraina s-a desfășurat Festivalul Internațional de cultură moldovenească „Mărțișor – 2018", relatează Noi.md.

La inițiativa Administrației Raionale de Stat din Noua Suliță la festival au luat parte și reprezentanții Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan".

În cadrul festivalului au evoluat colective din mai multe sate din raionul Noua Sulița și Herța, populate preponderent de moldoveni. De asemenea au evoluat și ansambluri artistice din Republica Moldova și România.

Republica Moldova a fost reprezentată la acest eveniment cultural de o mare importanță pentru comunitatea moldovenilor din Ucraina de către Ansamblul Vatra din comuna Tohatin, municipiul Chișinău.

În cadrul unui discurs, Președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan" a felicitat moldovenii din Bucovina cu ocazia sosirii primăverii, adresînd și un cuvînt de salut din partea Președintelui Republicii Moldova. „Este o mare mîndrie pentru mine ca cetățean al Republicii Moldova, ca etnic moldovean, să văd cum în Ucraina se păstrează și se dezvoltă etnia molovenească, limba moldovenească, cultura moldovenească. Văd moldovenii de aici ca pe un popor foarte prietenos, pașnic, tolerant și inclusiv" a menționat Dumitru Roibu.

Menționăm că la moment Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan" are acorduri de colaborare cu Asociația Tinerilor Moldoveni din Nordul Basarabiei și Asociația Inter-raională de cultură moldovenească din Bucovina, prin care tineri moldoveni din Republica Moldova și Ucraina, desfășoară anual mai multe evenimente culturale de importanță regională, în comun.

Cuvinte cheie:

Ucraina , Martisor , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
341 locuitori

Cureşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Şolcani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 341 de oameni. Satul Cureşniţa Nouă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.