Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iulie 2018, 14:05 Diaspora moldovenească views 13027
Pețire și întîlnire a tinerilor căsătoriți la Kaluga (Foto)
14 iulie 2018, 14:05 Diaspora moldovenească views 13027

Pețire și întîlnire a tinerilor căsătoriți la Kaluga (Foto)

Un grup de moldoveni din Moscova și din zona Kaluga au desfășurat un eveniment minunat dedicat promovării în Rusia a tradițiilor și valorilor moldovenești.

Ei au arătat pe scenă cum se fac nunțile din Moldova. Sărbătoarea a fost organizată de Autonomia Național-Culturală Federală a Moldovenilor din Rusia în Parcul etnografic-muzeu rus „Etnomir", din regiunea Kaluga, în cadrul Zilei Familiei, Dragostei și Fidelității, relatează Noi.md.

Participanții au arătat modul în care se fac nunțile în Moldova, au vorbit despre tradițiile moldovenești. Astfel, a fost jucat un spectacol teatralizat „Pețitul moldovenesc și întîlnirea tinerilor căsătoriți". După aceasta, a avut loc un concert folcloric, iar seara s-a jucat o nuntă moldovenească teatralizată.

Sărbătoarea rusească Ziua Familiei, Dragostei și Fidelității, marcată la 8 iulie, a fost instituită în cinstea cneazului de Murom Piotr și a soției lui, Fevronia, care au trăit în secolul al XIII-lea. Creștini ortodocși îi consideră drept protectori ai familiei și căsătoriei.

Petru și Fevronia au devenit modele de fidelitate, iubire reciprocă și fericire de familie încă din timpul vieții lor. Ei au murit în aceeași zi – 25 iunie (pe stil nou – 8 iulie) 1228. Corpurile lor, amplasate în locuri diferite, în mod minunat, a ajuns în același sicriu, fapt considerat o minune. Petru și Fevronia au fost canonizați de sinodul bisericesc în 1547. Moaștele lor sînt păstrate în Biserica „Sfintei Treimi" a Mănăstirii „Sfînta Treime" din Murom.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Rusia , nunta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
38 locuitori

Balinţii Noi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de locuitori. Satul Balinții Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.