Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 septembrie 2018, 12:30 Diaspora moldovenească views 14983
La Strasbourg a fost inaugurată expoziția „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tineretului”
07 septembrie 2018, 12:30 Diaspora moldovenească views 14983

La Strasbourg a fost inaugurată expoziția „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tineretului”

4 septembrie, Strasbourg - În incinta spațiului expozițional „Lieu d'Europe" din orașul Strasbourg, a fost inaugurată expoziția de desene „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tinerilor" cuprinzând circa 100 de lucrări ale copiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Evenimentul este organizat de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Biroul politici de reintegrare al Cancelariei de Stat și „Lieu de l'Europe" în contextul campaniei publice cu același generic desfășurată în perioada 7 - 25 mai 2018. Campania a avut drept scop promovarea obiectivului de reintegrare a țării prin intermediul creației copiilor și tinerilor, în vârstă de până la 18 ani.

La deschidere expoziției, Ambasadorul Corina Călugăru a menționat: „Indiferent de care parte a Nistrului locuiesc, tinerii au transmis un mesaj comun de reintegrare a țării și conviețuire pașnică. Copiii au exprimat într-o abordare creativă necesitatea reglementării conflictului transnistrean și consolidării integrității teritoriale a țării, utilizând diferite tehnici de pictură și jocuri de culori. Expoziția tinde să încurajeze tinerele talente, apreciate peste hotarele țării și să sensibilizeze publicul larg privind conflictul transnistrean".

Prezenți la eveniment, reprezentanții misiunilor diplomatice, secretariatului Consiliului Europei, membrii comunității cetățenilor Republicii Moldova stabiliți la Strasbourg, dar și vizitatorii au apreciat lucrările copiilor și mesajul sincer și profund pe care acestea le transmit vizitatorilor.

Expoziția este deschisă publicului pe perioada 1-7 septembrie 2018 și cuprinde lucrări ale copiilor din 14 instituţii de învăţământ de pe ambele maluri ale Nistrului: Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi" şi Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO" din mun. Chișinău; Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun" și Școala de tip internat pentru copii orfani și rămași fără îngrijirea părinților din mun. Bender; Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" din mun. Ungheni; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din or. Dubăsari; Liceul Teoretic „Vlad Ioviță", Școala de Arte din s. Cocieri și din s. Coșnița, s. Doroțcaia şi Gimnaziul din s. Roghi din r-l Dubăsari; Școala de Arte Plastice din or. Șoldănești.

Sursa: mfa.gov.md

Cuvinte cheie:

Strasbourg , diaspora , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.