Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 iunie 2012, 10:51 Diaspora moldovenească views 10254
20 iunie 2012, 10:51 Diaspora moldovenească views 10254

Europa de Est se va întoarce cu fața la Rusia?


Foto: wikipedia.org 

Criza zonei euro poartă un caracter nu doar economic, ci și politic. Și poate schimba considerabil echilibrul geopolitic din Europa și Asia, specifică profesorul de Ştiinţe Politice, Walter Russel Mead, într-un articol, publicat de The Wall Street Journal.

Rusia poate suferi din cauza crizei, în primul rînd, din punct de vedere economic, deoarece UE este principalul ei partener de afaceri și consumator de gaze și petrol. Dar, din punct de vedere geopolitic, pentru Rusia se vor deschide mai multe perspective. Ucraina, Moldova și Belarus vor pierde din interesul față de Occident și se vor întoarce cu fața spre Orient, consideră autorul articolului.

Totodată, relațiile comerciale și, într-o oarecare măsură, și cele politice cu astfel de țări ca România și Bulgaria (ne mai vorbind de Cipru și Grecia) vor fi mai strînse. Europa de Est va fi mai puțin respectuoasă față de Occident, dacă criza va contiunua, menționează profesorul.

”Influența Europei pe arena internațională va slăbi. Comunitățile postcoloniale din toată lumea demult observă situația economică precară a foștilor stăpîni. Asia are o atitudine față de Europa ca față de o Italie mare: un loc cu arhitectură frumoasă, monumente celebre, bucătărie gustoasă și unele produse deosebite, însă nicidecum nu un factor politic important”, prognozează Walter Russel Mead.

Anterior, americanii erau siguri, că UE poate coordona cu propria regiune, asigurînd pace și securitate în Balcani și apropierea unor astfel de țări ca Belarus, Ucraina și chiar Rusia de Occident. Acum noi trebuie să ne obișnuim cu o lume, în care UE se retrage, specifică expertul.

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
889 locuitori

Toceni este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vîlcele și Toceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 889 de oameni. Satul Toceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.