Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iunie 2012, 13:10 Diaspora moldovenească views 10043
24 iunie 2012, 13:10 Diaspora moldovenească views 10043

Noi manifestări xenofobe față de cetățenii români în Franța

Un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG) îi insultă pe cetățenii români.

Acest subiect are următorul enunţ: "Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să îşi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România".

Nu este prima oară cînd autorităţile statului francez au atitudini discriminatoare faţă de cetățenii români.

Anul trecut, un primar francez dintr-un orăşel de provincie a împînzit localitatea cu afişe în limbile română şi bulgară, în care anunţa că cerşitul şi căutatul prin gunoaie sînt interzise. Motivaţia sa a fost că lîngă oraş se formase o tabără de romi.

Românii, identificaţi deseori cu cerşetorii sau romii de către emisiunile audiovizuale din Franţa, au fost discriminaţi de mai multe ori, în emisiuni umoristice.

Într-o emisiune radiofonică de pe Europe 1, a apărut gluma că 85% dintre români învaţă franceza, pentru a putea cerşi. Într-o altă emisiune umoristică, difuzată de Canal+, prezentatorii-marionete făceau glume despre românii care sînt cerşetori, hoţi şi păduchioşi. O altă emisiune, de pe France 2, a brevetat gluma privind "salutul românesc", adică întinsul mâinii pentru a cerşi.

Cazul de discriminare cel mai aprig dezbătut a avut loc vara trecută, cînd trei tineri cetățeni români, dintre care o studentă la masterat la prestigioasa universitate Sorbona şi un antreprenor care munceşte în Franţa, au fost arestaţi şi şi-au petrecut noaptea în celulă, din simplul motiv că poliţiştii francezi nu i-au crezut că telefoanele iPhone pe care le aveau în buzunare sînt ale lor. Anterior, fusese raportat un furt de pe stradă, un hoţ zmulgîndu-i iPhone-ul unui tînăr francez. Cei trei tineri români au fost găsiţi de poliţişti pe o stradă din apropiere şi arestaţi.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1612
Populația:
88 locuitori

Odobeşti este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Nisporeni și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 88 de oameni. Satul Odobeşti a fost menționat documentar în anul 1612.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.