Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 ianuarie 2019, 15:40 Diaspora moldovenească views 14310
Moldovenii au o șansă excelentă de a-și restabili istoria migrațională în Rusia
15 ianuarie 2019, 15:40 Diaspora moldovenească views 14310

Moldovenii au o șansă excelentă de a-și restabili istoria migrațională în Rusia

Cetățenii Moldovei, care au încălcat legislația migrațională din Federația Rusă şi care se află acum în Rusia, dar şi cei care au fost sancţionaţi cu interdicţia de a intra în această țară și se află, în prezent, în Moldova, au o bună ocazie de a-și restabili întreaga istorie migrațională datorită mecanismului de amnistie al migranților moldoveni, realizată în conformitate cu acordul dintre președinții celor două țări, Igor Dodon și Vladimir Putin.

Declaraţia a fost făcută de către președintele Partidului Socialiştilor din Moldova, Zinaida Greceanîi, la postul de televiziune NTV-Moldova, notează Noi.md.

Ea a menționat că unii cetățeni cu deficit în ceea ce priveşte conştiinciozitate răspîndesc tot feluri de „povești de groază", precum că mecanismul de amnistie al migranților moldoveni nu va funcționa, urmărindu-și propriile scopuri, inclusiv de ordin politic, încercînd să-și cîștige propriul „capital". Cu toate acestea, după cum a subliniat Zinaida Greceanîi, mecanismul de amnistiere a fost convenit la nivelul președinților și a fost confirmat de oficiali ai MAI și ai Dumei de Stat a FR.

„Noi am avut o întîlnire în decembrie, la Duma de Stat, unde i-am invitat pe toți liderii diasporei moldovenești din toată Rusia. Aceşti oameni au fost acolo, toată lumea a auzit. Întîlnirea a avut loc cu participarea lui Leonid Kalaşnikov, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri CSI și unul dintre generalii MAI al FR, responsabil pentru această informație. Totul a fost confirmat. MAI a dat instrucțiunile corespunzătoare", a specificat președintele Partidului Socialiştilor.

Ea a reamintit că la Moscova funcţionează un call-center competent, la care oamenii pot apela şi verifica propriile date, primind informațiile necesare. Apelurile la această linie sînt gratuite atît din Rusia, cît și din Moldova. „Deja multă lume a apelat la acest call-center. Mecanismul de amnistie lansat ar trebui să-i ajute pe cetățenii noștri aflați în Rusia și pe cei care au interdicția de a intra în FR şi, la moment, se află în Moldova, pentru a-și trece la zero întreaga istorie migraţională", a spus Zinaida Greceanîi.

Potrivit ei, cetățenii noștri ar trebui să înțeleagă că mereu se vor găsi doritori de a folosi cu subtext politic această situație. „Se vor găsi persoane cu deficit de conştiinciozitate, care vor încerca să profite din situaţie. Totuşi, nimeni nu ar trebui să urmărească profituri în acest sens, cetățenii trebuie să contacteze centrul de apel, unde vor primi informații relevante despre procedura de amnistiere. Ea este afişată pe site-ul MAI. De aceea, oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze în această privinţă", a subliniat președintele PSRM.

Comentînd declarațiile unor indivizi precum că amnistierea preconizată pentru migranții moldoveni care au încălcat legislația migraţională rusă este o imixtiune a FR, Zinaida Greceanîi a spus că şi-ar dori o astfel de „imixtiune" şi din partea Uniunii Europene.

„Anume aşa. Nu să ne dicteze, nu să ne dea tot feluri de sfaturi pentru cine să votăm sau să nu votăm, așa cum fac anumiți parlamentari europeni. Doar ştim că astfel de cazuri au existat în mai multe campanii electorale. Iată o astfel de „imixtiune", precum este mecanismul de amnistie pentru migranții moldoveni prevăzut de Rusia ar fi un ajutor real din partea UE, inclusiv pentru cetățenii noștri. Ar fi ceva foarte util. Deoarece nu numai migranții moldoveni aflați în Rusia au încălcări ale legislaţiilor migraţionale. Cunosc foarte multe persoane care se află UE avînd asupra lor încălcări ale legislaţiei privind imigrația. De aceea, poate, înainte de a critica ceea ce a făcut FR în contextul înţelegerilor dintre cei doi președinți, ar merita atenţie şi acest moment", a spus Zinaida Greceanîi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

migratie , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
5940 locuitori

Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.