Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 ianuarie 2019, 10:30 Diaspora moldovenească views 13774
Încercări de a profita pe seama deficitului de consuli moldoveni
30 ianuarie 2019, 10:30 Diaspora moldovenească views 13774

Încercări de a profita pe seama deficitului de consuli moldoveni

În absența unui număr suficient de consuli moldoveni, mai multă lume încearcă să obţină profituri.

Este o opinie exprimată de către consilierul președintelui Moldovei în domeniul juridic şi al relaţiilor instituționale, Maxim Lebedinschi, în cadrul programul „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova".

Răspunzînd la întrebarea cu privire la o posibilă deschidere de către Moldova în Rusia și în alte țări a unui centru de stat pentru furnizarea de consultanță juridică cetățenilor, el a menționat că rezolvarea acestor probleme ţine de competenţa consulatelor și ambasadelor existente.

„Această sarcină stă, de fapt, pe umerii lor. Este o sarcina firească pentru orice misiune diplomatică a țării, pe lîngă relațiile cu statul respectiv. Ca atare, una dintre atribuţiile de bază este ajutorul acordat cetățenilor din propria țară. Și ar fi ciudat ca un consulat să nu-şi ajute cetățenii proprii", a spus Maxim Lebedinschi.

Potrivit acestuia, numărul mic de persoane care activează în cadrul misiunilor diplomatice ţine deja de competenţa MAEIE și a Guvernului, care ar trebui să mărească numărul misiunilor consulare sau să mărească numărul angajaţilor din misiunea diplomatică pentru a acoperi în mod adecvat nevoile cetățenilor moldoveni.

Comentînd deficitul de timp, care afectează capacitatea consulatelor de a face față fluxului de cetățeni, consilierul prezidențial a spus: „Vedem că există anumite asociații ale așa-numiţilor reprezentanți ai diasporei moldovenești, care încearcă să obţină profituri din asta. Este cea mai mare problemă, pentru că doresc să facă bani pe seama concetățenilor. Una este cînd oferi servicii ca avocat sau ca jurist. Este afacerea ta. Cîștigi bani din asta. Dar dacă te reprezinți ca o organizație publică non-profit și cîștigi bani din aceasta - cel puțin nu este frumos".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

deficit , consul

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
1010 locuitori

Băiuş este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cociulia Nouă și Băiuş. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Băiuș a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.