Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 iulie 2019, 10:25 Diaspora moldovenească views 3443
Audieri publice în cazul votului cu acte expirate pentru moldovenii din diasporă
23 iulie 2019, 10:25 Diaspora moldovenească views 3443

Audieri publice în cazul votului cu acte expirate pentru moldovenii din diasporă

Votul în diasporă se propune să fie realizat fie în baza buletinului de identitate, fie a pașaportului, a livretului militar sau chiar a permisului de conducere.

Participanții la audierile publice pe marginea proiectului de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid, organizate luni, 22 iulie, au avut păreri împărțite privind votarea moldovenilor de peste hotare cu actele expirate, transmite IPN.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Sergiu Litvinenco, a amintit că din 2005 și pînă în 2016 Comisia Electorală Centrală (CEC) a permis moldovenilor din diasporă să voteze în baza pașapoartelor expirate. La alegerile din 2018, acest lucru nu a mai fost posibil. Soluția, spune deputatul, este ca să se permită votarea înafara țării cu buletine și pașapoarte expirate. Cu condiția, ca ambele acte să aibă IDNP și persoana să fie poată fi identificată în registrul electronic al alegătorului, pentru a exclude posibilitatea votării multiple.

Expertul comunității „WatchDog" Valeriu Pașa a opinat că foarte mulți moldoveni trăiesc peste hotare și care de foarte mult timp nu mai au un pașaport moldovenesc, pentru că nu au nevoie de el. Expertul propune votarea în baza oricărui act, care are o fotografie, un IDNP, poate chiar și un permis de conducere, în baza căruia să poată fi identificat și înregistat în registrul electronic al alegătorului.

Președintele Partidului Politic Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a spus că acum este momentul să fie pus în discuție posibilitatea votării electronice, care ar stimula participarea la vot a cetățenilor plecați.

Juristul Mihai Corj susține teza ca să fie oferite mai multe posibilități de votare celor din diasporă, cu diferite documente, doar că acestea trebuie să fie neapărat valabile.

Fostul vicepreședinte al CEC, Ștefan Urîtu, a menționat că este împotriva votului în diasporă cu acte expirate. În opinia sa, trebuie să fie create condiții și facilități moldovenilor de peste hotare ca aceștia mai ușor să-și perfecteze documentele, să le prelungească. Ștefan Urîtu a atenționat că dacă va fi lărgit spectrul de documente, ar putea să profite acei care urmăresc fraudarea alegerilor.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

diaspora , votare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.