Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 noiembrie 2020, 12:00 Diaspora moldovenească views 8127
Adresare importantă pentru Diasporă în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale
13 noiembrie 2020, 12:00 Diaspora moldovenească views 8127

Adresare importantă pentru Diasporă în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale

În ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale, PSRM a venit cu o adresare pentru moldovenii din diasporă.

”Stimaţi concetăţeni aflaţi în ţările Uniunii Europene!

Noi ştim, că majoritatea dintre voi au fost nevoiţi să părăsească Patria pentru a cîştiga banii necesari pentru o viaţă mai bună, şi mulţi dintre voi ne sunteţi rude apropiate şi prieteni. Aportul vostru în economia Moldovei este foarte semnificativ şi noi îl apreciem foarte mult.

Aşa s-a întîmplat, că în primul tur al alegerilor Preşedintelui mulţi dintre voi au acordat votul lor adversarului candidatului independent Igor Dodon.

Ne pare rău, dar noi niciodată nu-i învinuim pe cetăţeni pentru faptul că ei au făcut o altă alegere, deoarece în asemenea situaţii căutăm neajunsurile în special la noi şi în activitatea echipei noastre. Aceste principii le împărtăşeşte şi liderul nostru. Probabil, noi nu am acordat suficient timp pentru a aduce la cunoştinţa voastră importanţa proiectelor pe care le realizăm în prezent sub conducerea Preşedintelui Igor Dodon , precum şi a proiectelor pe care preconizăm să le realizăm pe viitor.

Cunoaşteţi, probabil, că timp de doi ani şi jumătate Preşedintele a fost blocat total de majoritatea parlamentară formată prin coruperea deputaţilor din alte fracţiuni. De mai multe ori, folosindu-se de deciziile emise de Curtrea Constitruţională controlată , majoritatea formată de Plahotniuc l-a lipsit pe Preşedintele Dodon de posibilitatea promovării politicilor economice şi sociale, necesare ţării şi oamenilor. Totuşi, s-a reuşit înfăptuirea multor lucruri, şi principalele realizări ale Preşedintelui Igor Dodon - deschiderea pieţei ruseşti, păstrarea relaţiilor stabile cu UE, înlăturarea lui Plahotniuc de la putere şi formarea unei coaliţii de guvernare împreună cu blocul proeuropean ACUM.

Nu a fost alegerea noastră, şi nu e vina noastră că partenerii, cu un motiv născocit, au distrus coaliţia şi ne-au impus să facem o majoritate parlamentară cu rămăşiţele PD, pentru a menţine stabilitatea în ţară.

Evenimentele care au urmat au demonstrat că acesta a fost unicul pas corect, căci se apropia iarna, noul an 2020, cel mai dificil din toţi anii de existenţă a Republicii Moldova. La începutul lunii marie a început pandemia COVID-19, iar vara – cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. Şi numai graţie eforturilor comune ale conducătorilor ţării, economisirii maxime a resurselor şi excluderii totale a schemelor de corupţie, noi am făcut faţă situaţiei create. Cunoaşteţi, că statul îşi îndeplineşte toate angajamentele faţă de pensionari, bugetari şi persoanele social-vulnerabile, se construiesc drumuri, are loc amennajarea localităţilor. În pofida lipsei permanente a mijloacelor şi blocarea creditului rusesc, am reuşit să ţinem sub control deplin pandemia COVID19 – toţi cetăţenii Republicii Moldova beneficiază la timp de ajutor, au fost scoase restricţiile, se restabileşte economia.

Mortalitatea de COVID 19 în Moldova este mai mică ca în Europa. Asta în timp ce ţara dispune de rezerve de teste, medicamente şi locuri în instituţiile medicale, inclusiv secţiile de terapie intensivă. Se restabilesc instituţiile medicale şi cele educaţionale, închise pe timpul gevernării partidelor proeuropene, de dreapta. Agricultura a primit ajutorul necesar acoperirii pierderilor provocate de secetă, precum şi pentru lucrările agricole de toamnă.

În proiectul bugetului pentru anul viitor au fost puse bazele refacerii depline a economiei, dezvoltării industriei şi creării locurilor de muncă în provincie, de refacere a resurselor acvatice ale ţării, sădire a pădurilor şi amenajare a localităţilor.

Programul candidatului nostru îl puteţi citi pe site-ul www.dodon.md.

Cu regret, deseori chemarea «Noi vrem în Europa» este unica «idee» a majorităţii partidelor «proeuropene» . Lozinca este atrăgătoare, dar total lipsită de temelii reale. Avem o ţară europeană, ne place Europa şi o cunoaştem bine, dar din comunicarea oficială şi neoficială cu demnitarii şi diplomaţii europeni înţelegem perfect: conducerea UE nu plănuieşte să primească Republica Moldova în Unuinea Europeană nici azi, nici mîine, nici în viitorul apropiat. Nici cu givernul socialiştilor, nici cu cel alliberalilor, nici cu cel al unioniştilor.

Cum se vede, cu nimeni şi niciodată!

Nu-i credeţi pe politicienii de rea-credinţă, care vă spun contrariul – ei nu au idei de dezvoltare a ţării şi folosesc lozincă apropiată aspiraţiilor multor cetăţeni. Aceşti oameni nu-şi văd viitorul aici, şi de dragul puterii merg la orice minciună.

UE are multe probleme proprii. Azi UE este atacată de forţele extremiste, cu greu se isprăveşte cu pandemia, iar economia se află într-o criză nemaivăzută şi în opinia economiştilor europeni se va putea restabili nu mai devreme de a.2030.

Şi atunci, ce variante există?

Neutralitatea! Neutralitartea economică şi politică – dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate cu Ucraina şi România, extinderea relaţiilor economice cu UE, SUA şi Rusia. Occidentul ne tot „ajută” de 30 de ani, iar noi tot sărăcim şi sărăcim. Noi am făcut destule greşeli, pentru ca să începem a învăţa de sine stătător pe ele, fără sfaturile consultanţilor externi. Noi înşine vom construi Europa la noi , în baza propriei înţelegeri a valorilor, problemelor şi necesităţilor noastre!

Pe noi nu ne aşteaptă nimeni în „Europa”, dar ni se impun toate relele, apărute în Europa în anii din urmă. Putem presupune că dacă în ţară la putere vor ajunge forţele „proeuropene”, noi cu siguranţă nu vom intra în UE, dar vom obţine următoarele:

  1. „Toleranţa” totală şi propaganda liberă a celor mai josnice vicii omeneşti, inclusiv marşurile LGBT şi ale altor minorităţi.
  2. Distrugerea juridică a familiei tradiţionale sub pretextul respectării drepturilor copiilor şi a minorităţilor.
  3. Hotarele deschise total în faţa imigranţilor din Africa şi Orientul Apropiat.
  4. Vaccinarea obligatorie. Noi vom asigura accesul la orice vaccin, însă doar benevol.
  5. Vinderea terenurilor agricole persoanelor străine.
  6. Închiderea şcolilor şi a spitalelor (ceea ce au făcut toate guvernele de dreapta). E posibil oare să te pronunţi pentru dezvoltarea statului, să crezi în viitorul lui bun, şi în acelaşi timp să închizi şcolile?

Noi nu ne dorim aceste valori, credem în viitorul Republicii Moldova şi ne pronunţăm pentru dezvoltarea ei în baza istoriei noastre bogate, culturii, religiei, tradiţiei. Noi ne pronunţăm pentru dezvoltarea provinciei noastre, crearea locurilor de muncă în localităţile săteşti, restabilirea şcolilor şi punctelor medicale, împotriva propagandei vulgarităţii, desfrîului şi a altor „valori”, cu care nu ne-am deprins şi nu vrem să ne deprindem.

Aici avem copii şi familii, noi vrem să trăim în această ţară, împreună cu numeroşi oameni fericiţi. Noi vrem să creem condiţii pentru ca majoritatea dintre voi să revină în patrie. Noi nu suntem interesaţi de emigraţie, spre deosebire de partidele de dreapta, care îşi formează astfel cîmpul electoral: „ cu cît mai mulţi oameni au emigrat, cu atăt mai mulţi vor vota pentru noi”. Repetăm, nu este vina voastră, dar emigraţia noastră votează nu aşa cum votează alegătorii în interiorul ţării şi vă rugăm să nu vă supăraţi pe noi pentru constatarea acestui fapt, ci să cugetaţi asupra lui.

Lumea este imprevizibilă, Europa este supusă multor încercări şi există semne că cele mai grave încercări încă o aşteaptă. Nu degeaba Marea Britanie a părăsit UE – această ţară cu tradiţii antice nu face nimic pur şi simplu.

Cugetaţi, stimaţi concetăţeni, asupra faptului că, poate, are rost să votaţi în turul doi aşa, ca să aveţi, voi şi copiii voştri, şansa de a reveni în ţară şi a trăi conform legilor logicii şi a adevăratelor valori, şi nu aşa cum vă dictează diverse minorităţi, dar şi politicieni care depind de sponsorii externi.

Vlad Batrîncea, Vice-Preşedsintele Parlamentului Republicii Moldova, secretar executiv al partidului socialistilor din Republica Moldova.

Serghei Afanasenco, Liderul fracţiunii partidului socialistilor în Consiliul Municipal Chişinău”, scrie în adresare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
61 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Hănăsenii Noi, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 61 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.