Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 septembrie 2011, 14:33 Diaspora moldovenească views 5444
07 septembrie 2011, 14:33 Diaspora moldovenească views 5444

Muncitorii migranți au posibilitatea să învețe limba rusă la ei acasă

Astăzi în Rusia se află 10 de milioane de lucrători migranţi, jumătate dintre care nu vorbesc limba rusă. Pentru a ajuta gastarbaiterii să se adapteze, Serviciul Federal de Migraţie a dezvoltat un nou concept de migraţie, care se aşteaptă să fie audiat la sfîrşitul anului. Despre acest lucru scrie marţi "Nezavisimaya gazeta".

”Studiile celor care vor veni la noi pentru a mătura, a sta după tejghea, le vom achita noi. Din motive umanitare", - se afirmă în articol.

Între timp, scrie ziarul, noua generaţie de moldoveni, deşi merge să lucreze în Rusia – nu mai vorbeşte în limba rusă. "Şcolile şi clasele ruseşti timp de 20 de ani de independenţă, au fost închise în mod conștient, grupele rusești în învăţămîntul superior, în general, sînt reduse la minim – limbii ruse i s-a atribuit statutul limbii invadatorilor", - menționează sursa, reamintind că din Moldova la muncă peste hotare au plecat aproape un milion de persoane.

Ţările CSI ar trebui să împartă cheltuielile cu Moscova privind adaptarea lucrătorilor migranţi, este convins autorul articolului: "Poate, ţările - furnizori de resurse de muncă în Rusia trebuie să împartă aceste costuri cu ruşii şi să încerce să rezolve problema prin, de exemplu, restabilirea limbii ruse în şcolile naţionale? Desigur, dacă asta le trebuie kîrgîzilor, tadjicilor şi moldovenilor".

Cum s-a anunțat anterior, muncitorii din Moldova pot fi impuși să dea examene de cunoaștere a limbii ruse.

 

Sursa: moldova.ms

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.