Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
15 mai 2018, 14:45 Diaspora moldovenească views 13252
Un moldovean și-a decorat casa din Novosibirsk cu simboluri moldovenești
15 mai 2018, 14:45 Diaspora moldovenească views 13252

Un moldovean și-a decorat casa din Novosibirsk cu simboluri moldovenești

Moldoveanul Dumitru Pogorea, care locuiește în Rusia mai bine de 17 ani, și-a decorat casa proprie din Novosibirsk cu simboluri ale Republicii Moldova.

Potrivit Agenției „Infotag", el a comunicat la o conferință de presă, marți, că nu numai el este ocupat de promovarea imaginii Patriei în străinătate. El a adus exemplul lui Ion Bortnic, care promovează Moldova prin intermediul sculpturilor sale.

"Lucrări de ale lui sînt în Novosibirsk. Una simbolizează Moldova înfloritoare. Autorul a fost cu expoziții ale propriilor lucrări în Polonia, Italia și chiar în Africa, dar nu și în Moldova. Creația lui aici nu prezintă interes, dar de ce? Am plecat din țară după prăbușirea URSS, în căutarea unei vieți mai bune. Mulți au găsit-o, aranjîndu-și viața, dar acum, cînd sîntem gata să ne întoarcem în Moldova și de multe ori cu mijloace financiare, ne confruntăm cu indiferența. Autoritățile nu ne așteaptă și asta în cel mai bun caz, în cel mai rău - ne sustrag economiile. Mita pe toată verticala, acesta e fenomenul Moldovei moderne?", întrebă nedumerit Pogorea.

Potrivit părerii lui, mulți concetățeni nu se așteaptă la vreun sprijin material din partea autorităților, ei vor doar „sprijin moral".

Pogorea a comparat deportarea moldovenilor din anii '40 ai secolul al XX-lea cu atitudinea oficială și indiferentă a puterii actuale față de ei și încercările lor de a reveni în țară cu propriul business.

"Sîntem invitați în mod regulat la Congresul Diasporei, de la tribune spun ceva mulțimii, pun întrebări. Dar toate acestea sînt manipulări și farse, joc în fața camerelor de luat vederi. Sîntem folosiți pe post de marionete. Nu contează, dacă tu locuiești și muncești la Brațk sau în Veneția. Încercați să aduceți vreun fel de marfă în Moldova, ceva rar, care nu se găsește în țară. Atunci să știți că la costul acesteia de 1 rublă „sînt inventate" taxe de două ruble, prețul produsului ajungînd extrem de mare. Iată o așa stimulare a afacerilor se face", și-a exprimat nemulțumirea șeful Organizației Etnice Moldovenești în Siberia în legătură cu imperfecțiunea legislației Republicii Moldova.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

casa , simbol , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.