Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
26 octombrie 2020, 17:30 Diaspora moldovenească views 3949
În Israel, o femeie bolnavă oncologic din Moldova este forțată să renunțe la fiul său
26 octombrie 2020, 17:30 Diaspora moldovenească views 3949

În Israel, o femeie bolnavă oncologic din Moldova este forțată să renunțe la fiul său

Maria Bosiuc din Moldova, de 55 de ani, care trăiește în Israel, și a fost diagnosticată cu o boală oncologică, este impusă să renunțe la fiul său și să-l trimită din țară, iar ministerul de Interne din Israel a pus femeia în fața unei teribile alegeri: fie nu vor fi bani pentru tratamentul ei, fie fiul părăsească țara.

"Toată viața mea este aici, dar statul nu mă vrea". Așa a vorbit cu durere în suflet și cu lacrimi în ochi, vineri, 23 octombrie, Maria Bosiuc.

După cum scrie vesty.co.il, în ultimii ani, o nativă din Moldova duce o luptă pe două fronturi: ea încearcă să convingă MAI să renunțe la tentativele de deportare a acesteia din Israel, iar statul să o ajute în tratarea cancerului.

Maria, în vîrstă de 55 de ani, a sosit în Israel din Moldova acum 20 de ani. Ea a lucrat ca asistentă medicală, îngrijindu-i pe israeliții infirmi, iar acum 11 ani s-a căsătorit cu repatriatul Valeriu Bocico. Cuplul locuiește în Herzliya.

Potrivit Mariei, în toți acești ani, ea încearcă să obțină de la MAI un statut oficial - ca soție a unui cetățean al Israelului. Ea a primit un permis de ședere temporară, care trebuie să fie reînnoit periodic.

Cu toate acestea, în 2015, Biroul de înregistrare a populației și imigrației din cadrul MAI a pus-o pe Maria în fața unei alegeri foarte dificile. În scrisoarea primită de femeie se menționează că Departamentul nu se opune să-i ofere statut permanent, dar cu condiția ca fiul ei major, care a venit la mama sa, să părăsească Israelul. Atîta timp cît această condiție nu este îndeplinită, permisul de ședere al Mariei nu va fi prelungit.

Soții au încercat să conteste această decizie, dar toate recursurile au fost respinse. Și apoi a apărut a altă problem - în noiembrie 2019, Maria a fost diagnosticată cu cancer cu metastaze. Dar, din moment ce femeia a fost lipsită de statut, ea nu poate folosi nici asigurarea medicală. În cele din urmă ea a fost nevoită să achite 102.000 de șekeli pentru operație și încă o mulțime de bani pentru cursul de chimioterapie.

Recent, Maria a fost invitată la un alt interviu la MAI. Așa cum au explicat – să se asigure de "sinceritatea căsătoriei cu israelian". Și asta după 11 ani de căsătorie.

Interviul a durat aproximativ trei ore. După aceea, Mariei i s-a spus că au apărut îndoieli cu privire la sinceritatea intențiilor ei, care, potrivit oficialilor, "au fost identificate din cauza neconcordanțelor în mărturia ei". În același timp, după cum spune femeia, ea și mai înainte a avut astfel de interviuri, dar niciodată nu a existat nici o îndoială.

Ministerul de Interne nu a luat în considerare nici faptul că într-o perioadă atît de grea (boala Mariei) Valeriu rămîne alături de soția sa și, conform mărturiilor sale, căsătoria a fost încheiată exclusiv din dragoste, nu din alte motive.

Cu toate acestea, în timpul interviului din nou i-a dat de înțeles clar: fie fiul părăsește Israelul, fie ea va rămîne fără statut. Iar, în anumite condiții, ar putea fi și ea deportată împreună cu fiul său.

Potrivit avocatului Yadin Elam, specializat în probleme de imigrare, Ministerul de Interne "încearcă să o facă pe Maria ostatică a cetățeniei sale, punînd-o în fața unei dileme teribile. De fapt, statul i-a dat sentința la moarte femeii grav bolnave".

La rîndul său, Maria spune că ea și Valeriu nu mai au de unde să ia bani pentru a plăti pentru tratament. Și în aceste cuvinte, există o perspectivă teribilă: fără un tratament adecvat, femeia nu poate supraviețui. Deportarea în Moldova, cu care o amenință funcționarii, doar va grăbi perspectiva tragică.

Direcția populație și imigrație de pe lîngă MAI, drept răspuns, a declarat că Maria a venit în Israel ca lucrător străin, după care s-a căsătorit cu un cetățean al Israelului. Conform procedurii, astfel de căsătorii se află sub controlul MAI pentru a se asigura de sinceritatea intențiilor soților și pentru a exclude căsătoria fictivă în scopul obținerii cetățeniei.

"După cinci ani de la încheierea căsătoriei, cînd a apărut posibilitatea de a solicita statutul oficial, soții au fost invitați la interviu, au explicat în cadrul Direcției. -Totodată, timp de 5 ani, soții nu au venit niciodată la MAI pentru a-și prelungi permisul de ședere. Acest lucru și alte circumstanțe au ridicat întrebări cu privire la sinceritatea intențiilor. Din acest motiv, procesul de obținere a statutului a fost întrerupt. În plus, s-a dovedit că fiul femeii a sosit ilegal în Israel. Așa că familia însăși a decis totul”.

Ministerul, de asemenea, a declarat că "nu există nici un obstacol pentru tratamentul Doamnei Bosiuc în Israel, dar în mod privat". "Declarațiile femeii, că fără susținerea statului i se refuză tratamentul, sînt lipsite de temei. Există diferite modalități de a obține tratament în Israel, fără participarea statului. Declarațiile că nu poate primi tratament fără finanțare din partea statului sînt incorecte", au adăugat responsabili din cadrul ministerului.

Sursa: vesty.co.il

Cuvinte cheie:

Moldova , Israel , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
337 locuitori

Etulia loc.c.f. este o localitate un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 88 km de municipiul Comrat și la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 337 de oameni. Etulia loc.c.f. a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.