11 aprilie 2014, 14:32 Realitatea moldovenească views 12260
Oficial rus: NATO a intensificat activităţile în spaţiul postsovietic, inclusiv în Moldova
Foto: trm.md
11 aprilie 2014, 14:32 Realitatea moldovenească views 12260

Oficial rus: NATO a intensificat activităţile în spaţiul postsovietic, inclusiv în Moldova

Alianţa Nord-Atlantică a intensificat activităţile în spaţiul postsovietic, existînd contacte nu doar cu Ucraina, ci şi cu Republica Moldova şi Georgia, afirmă Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apărării, avertizînd că Rusia nu va tolera „provocările" Occidentului.

„Unii oficiali NATO nu ascund faptul că, deşi cooperează cu Rusia, urmăresc un singur obiectiv: să facă ţara noastră să se comporte pe scena internaţională aşa cum vrea Alianţa Nord-Atlantică. De asemenea, auzim cum NATO vrea revizuirea unui set de acorduri cu Rusia", a declarat Antonov, citat de publicaţia Vocea Rusiei.

„Rusia a luat notă de planurile unor state membre ale Alianţei de a mobiliza contingente importante de trupe în apropierea frontierelor noastre, lucru care intră în contradicţie cu acordurile dintre Rusia şi NATO. Noi avioane militare apar, iar exerciţiile militare sunt mai frecvente. Evenimentele din Ucraina au evidenţiat atenţia din ce în ce mai mare pe care NATO o acordă spaţiului postsovietic. NATO a intensificat contactele nu doar cu Ucraina, ci şi cu Republica Moldova şi cu Georgia", a subliniat Antonov.

„Nu vom permite ca provocările militare ale NATO să devină o ameninţare la adresa securităţii militare a ţării noastre", a atras atenţia oficialul rus.

Alianţa Nord-Atlantică a respins vehement afirmaţiile adjunctului ministrului rus al Apărării privind intenţia NATO de a desfăşura efective militare masive în apropiere de frontierele Rusiei. „Dezmint în mod absolut afirmaţiile adjunctului ministrului rus al Apărării, conform cărora NATO intenţionează să mobilizeze forţe militare masive în apropierea frontierei Rusiei", a declarat, potrivit AFP, Alexandre Vershbow, adjunctul secretarului general NATO.

„Responsabilitatea principală a NATO este apărarea colectivă. Luăm decizii legitime pentru a face faţă instabilităţii generate de acţiunile ilegale ale Rusiei", a spus Vershbow.

Pentru a oferi asigurări unor state membre NATO, în principal ţărilor baltice, Poloniei şi României, NATO a decis trimiterea unor avioane de supraveghere Awacs. Statele Unite au trimis şase avioane de vînătoare F-15 în ţările baltice, 12 avioane F-16 şi trei avioane militare de transport în Polonia. Distrugătorul USS Donald-Cook urmează să ajungă în curînd în Marea Neagră, informează Mediafax.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

NATO , Rusia , Moldova , CSI

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
5252 locuitori

Dezghingea este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Dezghingea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5252 de oameni. Satul Dezghingea a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.