19 aprilie 2014, 10:00 Realitatea moldovenească views 20537
Cetăţenia Moldovei tot mai solicitată în Ucraina
Foto: tribuna.md
19 aprilie 2014, 10:00 Realitatea moldovenească views 20537

Cetăţenia Moldovei tot mai solicitată în Ucraina

Numărul solicitărilor pentru cetăţenia Republicii Moldova a crescut de două ori, în urma deciziei autorităţilor Uniunii Europene de a liberaliza regimul de vize. Datele Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor arată că majoritatea solicitanţilor sunt locuitori din stînga Nistrului, din Ucraina şi din Rusia.

Pe site-urile din Ucraina apar tot mai multe anunţuri despre servicii de intermediere a obţinerii cetăţeniei moldoveneşti. Preţul depinde de perioada în care străinii obţin paşaport.

"Prin metoda obişnuită, poate ajunge pînă la două mii de euro. Nu se face doar cu un singur om. Ne mai ajută alţi oameni. Pînă în Moldova nu au avut loc alegerile, putem face acest lucru mai repede, pînă în noiembrie. Pentru unele servicii, trebuie de plătit imediat. Restul - la primirea paşaportului", a spus persoana sunată la numărul anunţului.

Procuratura s-a autosesizat în urma apariţiei acestor anunţuri.

"La momentul de faţă simpla publicare nu reprezintă o încălcare. În cazul în care nu va fi respectată procedura de primire a cetăţeniei Moldova atunci evident va urma răspunderea penală, fie pentru confecţionarea documentelor oficiale false, fie pentru organizarea migraţiei ilegale", a declarat procurorul Eduard Bulat.

Datele oficiale arată că, în primele trei luni ale anului trecut, 258 de străini au solicitat cetăţenia ţării noastre. În aceeaşi perioadă a acestui an, deja au fost depuse aproximativ 500 de cereri. O creştere semnificativă a fost înregistrată în luna martie, cînd peste 200 de oameni au solicitat cetăţenia Moldovei.

"Primul lucru care trebuie să-l facă este să se adreseze la unul dintre oficiile noastre teritoriale. Dacă cetăţeanul se află peste hotare să se adreseze la oficiile consulare şi nu la intermediari", a precizat şeful Departamentului Tehnologii Informaţionale ÎS "Registru", Eugen Ursu.

Informaţii despre condiţiile de obţinere a cetăţeniei Moldovei sunt postate pe site-ul Întreprinderii de Stat Registru.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

cetatenie , Moldova , Ucraina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
298 locuitori

Selişte este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 298 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.