30 august 2014, 12:35 Realitatea moldovenească views 10511
ANRE a informat despre procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale
Foto: noi.md
30 august 2014, 12:35 Realitatea moldovenească views 10511

ANRE a informat despre procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale de către consumatorii finali, relatează NOI.md. Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a menționat că aprobarea acestui document este foarte importantă acum, din perspectiva începerii livrărilor de gaze din România, odată cu punerea în funcţiune a gazoductului Iaşi-Ungheni.

Potrivit lui Sergiu Ciobanu, Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale de către consumatorii finali creează premisele necesare asigurării concurenţei pe piaţa gazelor naturale și stabilește reguli clare în cazul schimbării furnizorului de gaze naturale. Documentul prevede că consumatorul final poate încheia contract de furnizare a gazelor naturale cu orice furnizor, inclusiv din străinătate.

Totodată, Regulamentul stipulează drepturile şi obligaţiile părţilor implicate în procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale; termenele şi condiţiile concrete în care se efectuează schimbarea furnizorului, instituie reguli cu privire la: notificarea furnizorului actual despre decizia de schimbare a furnizorului; termenul de prezentare a notificării respective.

Astfel, consumatorul trebuie să expedieze o scrisoare la „Moldovagaz" prin care să informeze că dorește să-și schimbe furnizorul, iar în decurs de 20 de zile specialiștii acestei companii urmează să verifice contorul și dacă consumatorul nu are restanțe la plata pentru gazele naturale. În cazul în care nu sînt încălcări, consumatorul va putea încheia contract cu noul furnizor de gaze naturale. Totodată, consumatorul are obligația de achitare a tuturor datoriilor pentru gazele naturale consumate şi a penalităţilor pînă la data rezilierii contractului de furnizare.

Reprezentanții „Moldovagaz" spun că li s-a oferit prea puțin timp pentru verificarea consumatorului, propunînd ca termenul să fie de 45 de zile în loc de 20. Totodată, reprezentanții ANRE menționează că „Moldovagaz" poate în orice moment să efectueze controlul respectiv și să ceară consumatorului să achite pentru încălcările depistate.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

ANRE , energetica , moldovenii , gaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1515-1525
Populația:
2098 locuitori

Tohatin este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buneţi, Tohatin și Cheltuitori. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Tohatin a fost menționat documentar între anii 1515-1525.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.