16 septembrie 2014, 16:14 Realitatea moldovenească views 7177
Economia Moldovei a înregistrat o creștere de circa 4 %
Foto: bizwiz.ro
16 septembrie 2014, 16:14 Realitatea moldovenească views 7177

Economia Moldovei a înregistrat o creștere de circa 4 %

În semestrul I al anului 2014 produsul intern brut a constituit în valoare nominală 47.695 de milioane de lei în preţuri curente de piaţă, fiind în creştere, în termeni reali, cu 3,9% faţă de ianuarie-iunie 2013, informează NOI.md.

Aceste date au fost prezentate de către Biroul Național de Statistică, care a menționat că, în special, în trimestrul II al anului 2014, PIB-ul a constituit 26.226 de milioane de lei, în creştere, în termeni reali, cu 4,2% faţă de trimestrul II din 2013, ca serie brută, şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2014, ca serie ajustată sezonier.

Potrivit statisticii oficiale, valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat în ianuarie-iunie curent cu 6,1% în raport cu perioada respectivă a anului anterior, influenţînd pozitiv (+1,3%) evoluţia produsului intern brut. Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vînatului, silvicultură, pescuit, piscicultură şi industrie a depăşit realizările perioadei respective a anului precedent respectiv cu 7,4% şi 5,5%. Contribuţia sectorului de bunuri la formarea produsului intern brut a constituit 22,1%.

Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu semestrul I al anului precedent cu 4,3%, contribuind la sporirea produsului intern brut cu 2,6%.

Valoarea adăugată brută din construcţii a crescut cu 9,8%, în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+4,9%), transporturi şi comunicaţii (+4,7%) şi „alte activităţi de servicii" (+3,3%).

Din „alte activităţi de servicii" majorări considerabile s-au produs în alte activităţi de servicii colective, sociale, personale şi servicii acordate gospodăriilor particulare de către personalul angajat (+10,9%), activităţi financiare (+6,4%), tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate întreprinderilor (+5,6%), hoteluri şi restaurante (+4,2%).

Creşteri uşoare ale valorii adăugate brute s-au înregistrat pentru sănătate şi asistenţă socială (+0,5%) şi administraţia publică (+0,8%). Reducere a valorii adăugate brute s-a produs în învăţămînt (-2,7%).

Contribuţia sectorului de servicii la formarea produsului intern brut a constituit în perioada de referinţă 63,7%. Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a majorat cu 0,7% în raport cu perioada similară a anului anterior, contribuind la formarea produsului intern brut cu 16,9%. Consumul final a fost în creştere cu 0,9% în raport cu perioada respectivă a anului precedent, influenţînd pozitiv (+1,1%) sporul produsului intern brut.

Creşterea consumului a fost condiţionată de majorarea cu 1,3% a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a depăşit cu 8% realizările perioadei respective a anului precedent, contribuind în perioada de referinţă cu 24,3% la formarea produsului intern brut. Exporturile de bunuri şi servicii s-au majorat cu 6,7%, în timp ce importurile de bunuri şi servicii s-au diminuat cu 0,2%.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

PIB , economie , statistica , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1665
Populația:
984 locuitori

Ghiduleni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghiduleni, Roșcanii de Jos și Roșcanii de Sus. Satul Ghiduleni este situat la o distanță de 39 km de orașul Rezina și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 984 de oameni. Satul Ghiduleni a fost atestat documentar la 30 iunie 1665.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.