21 octombrie 2014, 15:17 Realitatea moldovenească views 7436
În Moldova au fost puse în circulaţie şase monede comemorative
Foto: balkanpress.md
21 octombrie 2014, 15:17 Realitatea moldovenească views 7436

În Moldova au fost puse în circulaţie şase monede comemorative

Banca Naţională a Moldovei (BNM) pune de astăzi, 20 octombrie, în circulaţie 6 monede comemorative, ca mijloc de plată şi în scop numismatic. Comercializarea monedelor comemorative se efectuează prin intermediul băncilor licenţiate, la un preţ de pînă la 3% peste cel stabilit de Banca Naţională.

Două monede completează seria „Personalităţi", una fiind consacrată celei de-a 75-a aniversări de la naşterea poetului, prozatorului, dramaturgului şi publicistului Dumitru Matcovschi. A doua celebrează 100 de ani de la naşterea Tamarei Ciobanu, una dintre cele mai populare cîntăreţe din a doua jumătate a secolului XX. Monedele sunt bătute din argint, au valoarea nominală de 100 şi, respectiv, 50 de lei, tirajul fiind de 1000 şi, respectiv, 500 de exemplare, greutatea şi diametrul la ambele este aceleaşi – 13 g şi 28 mm.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt" este continuată prin două piese din aur şi argint, dedicate cărturarului, traducătorului, călătorului, geografului şi diplomatului moldovean din secolul al XVII-a, Nicolae Milescu Spătarul. Prima are valoarea nominală de 100 de lei, greutatea 7,8 g, diametrul 24 mm şi tirajul 300 de exemplare. Cealaltă este de 50 de lei, cu o greutate de 13 g, diametrul 28 mm şi tirajul 500 de bucăţi.

Două monede comemorative completează şi seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova". Acestea reprezintă specia de păsări ţigănuşul şi specia de plante bujorul de pădure, aflate pe cale de dispariţie. Ambele monede au caracteristici identice, sunt confecţionate din argint, au valoarea nominală de 50 de lei, greutatea de 16,5 g, diametrul 30 mm şi tirajul de 500 de piese.

Monedele comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română şi engleză, pe care se găseşte semnătura guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

BNM , moneda , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1636
Populația:
750 locuitori

Bădragii Vechi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Bădragii Vechi este unicul sat din comună. Satul este aşezat pe malul rîului la o distanță de 24 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 225 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 750 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din 13 februarie 1636.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.