22 octombrie 2014, 10:24 Realitatea moldovenească views 9403
Moldova are tot mai mulți pensionari
Foto: tv7.md
22 octombrie 2014, 10:24 Realitatea moldovenească views 9403

Moldova are tot mai mulți pensionari

Numărul pensionarilor din Moldova va spori cu 30 la sută pînă în anul 2016. Afirmaţia aparţine demografului Valeriu Sainsus.

Potrivit demografului, numărul pensionarilor va ajunge pînă la 750 de mii de persoane, astfel existînd riscul creşterii presiunii fiscale asupra cetăţenilor apţi de muncă, mai ales în condiţiile cînd actualul sistem de pensionare nu este adecvat.

Valeriu Sainsus crede că pentru ameliorarea situaţiei, în primul rînd, este necesară echilibrarea vîrstei de pensionare dintre bărbaţi şi femei. „Nu este normal ca femeile să se pensioneze cu cinci ani mai devreme decît bărbaţii, în condiţiile cînd speranţa de viaţă a femeilor este mai mare decît a bărbaţilor. De multe ori, femeile fiind impuse să se pensioneze, rămîn, practic, fără surse de existenţă. Ar trebui ca vîrsta de pensionare de 57 de ani pentru femei să fie păstrată doar pentru acelea care au născut mai mult de trei copii, în restul, să fie majorată", a conchis demograful.

În Moldova, speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 68 de ani, iar pentru femei de 70 de ani.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

pensionarii , Moldova , statistica , populatia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1640
Populația:
231 locuitori

Mălcăuţi este un sat din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de oameni. Satul Mălcăuți a fost menționat documentar în anul 1640.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.