24 octombrie 2014, 16:49 Realitatea moldovenească views 6363
Alegerile parlamentare vor fi monitorizate de peste 200 de observatori ai OSCE
Foto: moldpres.md
24 octombrie 2014, 16:49 Realitatea moldovenească views 6363

Alegerile parlamentare vor fi monitorizate de peste 200 de observatori ai OSCE

Biroul OSCE pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) a lansat astăzi oficial o misiune de observare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent din ţara noastră, informează MOLDPRES.

Misiunea va fi alcătuită din 11 experţi în Chişinău şi 22 de observatori pe termen lung care vor fi repartizaţi în întreaga ţară. Totodată, cu puţin timp înainte de 30 noiembrie, în Republica Moldova vor mai sosi 200 de observatori pe termen scurt care vor monitoriza activităţile din ziua alegerilor.

Ambasadorul Jan Petersen, şeful misiunii, a declarat astăzi la o conferinţă de presă că misiunea va evalua procesul electoral pentru a se convinge că acesta se desfăşoară în conformitate cu angajamentele OSCE, cu standardele internaţionale şi cu legislaţia naţională. "Rolul nostru constă în observarea modului de desfăşurare a alegerilor şi nu în a interveni în vreun fel. Nu sîntem poliţişti electorali, nici supraveghetori electorali. Noi nu sîntem interesaţi de rezultatele scrutinului, ci de faptul ca aceste alegeri să se desfăşoare într-o manieră transparentă", a specificat şeful misiunii.

În ziua alegerilor, observatorii vor monitoriza procedura de votare, numărarea buletinelor de vot şi totalizarea rezultatelor. A doua zi după scrutin, misiunea va publica concluzii preliminare ale desfăşurării alegerilor. Un raport final privind observarea întregului proces electoral va fi prezentat la aproximativ două luni după alegeri.

Misiunea se va afla în ţara noastră pînă la mijlocul lunii decembrie. Aceasta este a pentru 11-a oară cînd OSCE vine cu misiuni de observare a alegerilor din Republica Moldova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

alegeri , OSCE , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
762 locuitori

Constantinovca este un sat din cadrul comunei Pervomaisc, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Căușeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 762 de oameni. Satul Constantinovca a fost menționat documentar în anul 1748.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.