28 noiembrie 2014, 15:40 Realitatea moldovenească views 11502
Moldova ar putea avea soarta Ucrainei - Der Spiegel
Foto: zn.ua
28 noiembrie 2014, 15:40 Realitatea moldovenească views 11502

Moldova ar putea avea soarta Ucrainei - Der Spiegel

Duminică moldovenii vor merge la urne pentru a alege un nou parlament, temîndu-se că țara lor ar putea avea aceeași soartă ca Ucraina vecină.

Despre aceasta scrie în paginile Der Spiegel, Keno Verseck. El reamintește cum la 10 octombrie, la summit-ul CSI de la Minsk, Vladimir Putin lovea furios cu mîna în masă în fața președintelui Moldovei Nicolae Timofti.

Presa rusă scria că președintele rus îl certa pe omologul său pentru semnarea acordului de asociere dintre Republica Moldova și UE fără consimțămîntul Kremlinului. Acea furie a lui Putin face ca Chișinăul să fie nervos înainte de alegeri, pentru că trebuie să aleagă între comuniștii, care pledează pentru anularea asocierii cu UE și apropierea de Rusia, și democrații, a căror guvernare a generat mai multe scandaluri.

Situația este agravată de regiunea separatistă - Transnistria, care există datorită sprijinului Rusiei. În plus, în partea de sud minoritatea găgăuză amenință să divizeze Republica Moldova, dacă alegerile vor fi cîștigate de forțele pro-europene și asocierea cu UE nu va fi revizuită.

Editorialistul reamintește că patru ani în urmă moldovenii au sprijinit forțele democratice. Dar ele au pierdut o parte din susținătorii lor din cauza scandalurilor de corupție și disputelor din coaliția de guvernare.

Rusia, de asemenea, a încercat să pedepsească Republica Moldova pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. În anul trecut Kremlinul a interzis importul de vinuri moldovenești, iar vara – a fructelor, legumelor și cărnii din Moldova. În plus, Moscova a amenințat că va deporta 500.000 de muncitori moldoveni.

Experții se așteaptă că, în caz de victorie a forțelor pro-europene, Rusia va continua să exercite presiune asupra Republicii Moldova. Întrebarea este dacă Rusia va interveni militar, la fel ca în Ucraina. Între timp, președintele țării, Nicolae Timofti, în ciuda convorbirii dure cu Putin îi îndeamnă pe moldoveni să voteze pentru "un viitor european".

Sursa: zn.ua

Cuvinte cheie:

Moldova , alegeri , prognoza , Ucraina , Rusia , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1150 locuitori

Rediul Mare este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Rediul Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 228 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1150 de oameni. Satul Rediul Mare a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.