19 decembrie 2014, 10:57 Realitatea moldovenească views 9946
O nouă încercare a Moldovei de restabilire a exportului de fructe şi legume în Rusia
Foto: noi.md
19 decembrie 2014, 10:57 Realitatea moldovenească views 9946

O nouă încercare a Moldovei de restabilire a exportului de fructe şi legume în Rusia

Moldova întreprinde o nouă încercare de restabilire a importului de către Rusia a fructelor şi legumelor moldoveneşti.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au relatat agenției "Infotag" că Vasile Bumacov pleacă la Moscova, unde urmează să poarte negocieri cu conducerea "Rospotrebnadzor"-ului, care pe 19 iulie a sistat introducerea pe teritoriul Rusiei a producţiei agricole din Moldova.

Ministrul consideră că Moldova trebuie să întreprindă toţi paşii posibili pentru a avea posibilitatea de a exporta pe piaţa rusă producţia noastră, solicitată de cumpărătorii ruşi.

Vorbind despre decizia Parlamentului European, care a aprobat pentru Moldova cotele de fructe pentru livrare pe pieţele UE, Vasile Bumacov a atras atenţia asupra faptului că cotele vor fi majorate imediat ce producătorii moldoveni vor îndeplini volumele de livrări în Europa de mere şi prune.

"Nouă ne rămîne să ne axăm pe ambalarea şi sortarea producţiei. Europenilor le place marfa frumos ambalată. Din păcate, producătorii moldoveni nu acordau atenţie acestor aspecte, deoarece piaţa rusă accepta producţia moldovenească datorită calităţilor gustative. Pe ei nu-i interesa ambalajul, de aceea producătorii moldoveni s-au obişnuit aşa", a spus ministrul.

Rusia a sistat importul de producţie vinicolă pe 11 septembrie 2013. Livrările de produse agricole sînt suspendate din 19 iulie 2014. La finele perioadei ianuarie-octombrie 2014 volumul exportului Moldovei în Rusia a constituit $380,8 milioane sau cu 29,1% mai puţin decît în aceeaşi perioadă a anului 2013. Tot în ianuarie-octombrie cu 12,2% s-a redus importul Moldovei din Rusia, pînă la $542 milioane. Din această cauză, între Moldova şi Rusia s-a format o balanţă comercială negativă, care depăşeşte $160 milioane sau dublu faţă de rezultatele din 2013.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

Moldova , export , Rusia , comert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
397 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.