30 ianuarie 2015, 14:13 Realitatea moldovenească views 7284
Banca Mondială: Cetăţenii moldoveni vor plăti scump din cauza proastei guvernări din sectorul bancar
Foto: jurnal.md
30 ianuarie 2015, 14:13 Realitatea moldovenească views 7284

Banca Mondială: Cetăţenii moldoveni vor plăti scump din cauza proastei guvernări din sectorul bancar

Curăţirea sectorului bancar, reducerea corupţiei şi asigurarea unei transparenţe în mediul de afaceri, dar şi implementarea de urgenţă a reformelor propuse în Acordul de Liber Schimb cu UE trebuie să fie priorităţi pentru noul Guvern de la Chişinău.

Despre aceasta scrie într-un articol Alex Kremer, Managerul de Ţară pentru Moldova, publicat pe blogul Băncii Mondiale. Oficialul de la unul dintre cei mai importanţi parteneri externi ai Republicii Moldova susţine că politicienii de la Chişinău nu trebuie să protejeze interesele invizibile din sectorul bancar. Or, cetăţenii din Republica Moldova vor plăti scump din cauza proastei guvernări din sectorul bancar, susţine Alex Kremer.

„După mai multe luni de campanie şi negocieri, noul Guvern al Republicii Moldova este pe cale să se contureze. Banca Mondială aşteaptă cu nerăbdare să audă planurile noului Guvern privind reformele", afirmă Kremer.

Managerul de Ţară pentru Moldova din partea Băncii Mondiale prezintă trei acţiuni, în opinia sa, esenţiale pentru ţara noastră:

1) Sectorul bancar are nevoie de o curăţire. Aşa cum am declarat în mod deschis în 2013, autorităţile de reglementare şi instanţele trebuie să facă băncile să respecte regulile - fără interferenţe din partea politicienilor care protejează interese invizibile. Contribuabilul din Republica Moldova va plăti scump pentru proasta guvernare în sectorul financiar din perioada 2013-2014. Aşa cum a spus prim-ministrul în exerciţiu Leancă, aceste evenimente scandaloase nu trebuie să se repete.

2) Întreprinderile au nevoie de mai multă transparenţă şi mai puţină corupţie. Banca Mondială compară modul în care companiile au perceput mediul lor de activitate din 2013, cu cel din 2009. Au existat îmbunătăţiri aproape peste tot, de exemplu în transport, accesul la finanţare, securitate, energie, reglementările vamale şi telecomunicaţii. Dar, potrivit antreprenorilor intervievaţi, două probleme mari au rămas: instabilitatea politică şi problema corupţiei.

3) Implementarea de urgenţă a reformelor propuse în Acordul de Liber Schimb cu UE. Cu siguranţă, acesta oferă oportunităţi interesante pentru exportatorii moldoveni. Cu toate acestea, Acordul de Liber Schimb va aduce în magazinele din Republica Moldova bunuri mai ieftine din UE. Deci, competitivitatea va fi esenţială. Moldova are un scor de 4 din 7 puncte în clasamentul competitivităţii globale (între Grecia şi Iran) şi un rating bun de 5 puncte pentru servicii de sănătate şi educaţie primară. Scorurile sunt însă deosebit de slabe pentru instituţii, dimensiunea pieţei, inovaţie şi tehnologie. În plus, raportul Doing Business al Grupului Băncii Mondiale notează că performanţa Moldovei în comerţul transfrontalier a stagnat - o problemă critică pentru intenţiile de integrare regională ale Moldovei.

Amintim că la începutul lui decembrie 2014, premierul de atunci şi în prezent candidat desemnat din nou la această funcţie, Iurie Leancă, şi-a anunţat intenţia de a invita experţi străini, pentru a investiga diferite tranzacţii dubioase care au avut loc în ultimii ani în sectorul bancar, inclusiv schema de delapidare a unor sume uriaşe de bani de la Banca de Economii.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

banca , Moldova , economie , BNM , Banca Mondială

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.