30 ianuarie 2015, 15:37 Realitatea moldovenească views 14088
Savanții moldoveni au luat medalia de aur pentru cultivarea unui hibrid de porumb (VIDEO)
Foto: agrointel.ro
30 ianuarie 2015, 15:37 Realitatea moldovenească views 14088

Savanții moldoveni au luat medalia de aur pentru cultivarea unui hibrid de porumb (VIDEO)

Hibrizi de aur în Moldova. Institutul de Fitotehnie din Porumbeni a luat medalia de aur pentru crearea unui hibrid de porumb. Distincţia a fost oferită de un juriu internaţional, în cadrul unei expoziţii din Croaţia. Anul trecut comisia de stat din România a acordat hibrizilor din Moldova, opt medalii de aur, transmite Mesager.

Producerea și comercializarea semințelor de calitate este o chestiune strategică pentru orice țară, spun specialiștii. „La ultima expoziție din Croația – o nouă medalie de aur. Asta vorbește despre aceea că hibrizii noștri sunt competitivi, atât în țările CSI, cât și pe piața europeană", spune Pintilie Pârvan, directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni".

Invențiile moldovenilor au fost aduse la acest for expozițional internațional de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Brevetarea acestora este o condiţie.

Autorităţile statul susțin că inventatorii autohtoni trebuie să conlucreze mai strâns cu cei din cadrul companiilor străine. „Mi-aș dori ca ei să conlucreze cu aceste companii și împreună să avem hibrizi special pentru țara noastră. Vedeți, schimbările climatice ne creează mari probleme, mai ales atunci când este secetă, iar aceste soiuri și hibrizi asigură o roadă mult mai bună în anii dificili", afirmă ministrul Agriculturii în exerciţiu, Vasile Bumacov.

Republica Moldova este asigurată în prezent cu hibrizi autohtoni în proporție de circa 70 la sută.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

medalie , aur , savanti , Moldova , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1122 locuitori

Slobozia-Chişcăreni este un sat din cadrul comunei Chişcăreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 19 km de orașul Sîngerei și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1122 de oameni. Satul Slobozia-Chişcăreni a fost menționat documentar în anul 1837.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.