30 ianuarie 2015, 16:39 Realitatea moldovenească views 8024
Expert: Prim-ministrul nu va putea face nimic
Foto: ipn.md
30 ianuarie 2015, 16:39 Realitatea moldovenească views 8024

Expert: Prim-ministrul nu va putea face nimic

Analistul politic Igor Boţan spune că l-a impresionat, cu tentă negativă, Acordul de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, în special ceea ce ţine de centrul de luare a deciziilor în cadrul acestei coaliţii.

„Aceasta înseamnă că reuniunea liderilor de partid săptămânală va fi adevăratul centru de luare a deciziilor în ţară, iar prezidiul Guvernului, care se va institui prin acest acord, va verifica dacă deciziile care trebuie să le ia executivul corespund deciziilor reuniunii liderilor alianţei şi va vota prin consens doar cele care corespund. Adică prim-ministrul devine o păpuşă, o marionetă, care nu va putea face absolut nimic şi va fi blocat, dacă îşi va permite orice manifestare de independenţă în exercitarea funcţiei sale", a declarat Igor Boţan pentru IPN.

Analistul s-a arătat mirat de faptul că nu s-au luat prin consens decizia cine să fie ales în funcţie. „Cum credeţi, de ce Partidul Democrat spune că nu-l interesează pe cine înaintează Partidul Liberal Democrat la funcţia de prim-ministru? Pentru că el ştie că deciziile vor fi luate în alt loc. Dacă aţi face parte din alianţă nu v-ar interesa cine este numit? E clar de ce, deciziile se vor lua în altă parte, de aia lor nici nu le trebuie funcţii. Prim-ministrul nu va putea face nimic, dacă nu există consens", a subliniat Igor Boţan.

Totul este foarte bine gândit, mai spune expertul. „Aici aleg conducerea Guvernului cu comuniştii, dincolo îl pun la bătaie pe Mihai Ghimpu, cu mâinile lui Ghimpu şi ale lui Vladimir Voronin vor să-l scoată pe Iurie Leancă din joc ca să-l pună pe cel pe care consideră ei de cuviinţă. Societăţii îi rămâne doar să se minuneze de votul pe care l-a dat", a opinat analistul.

PLDM şi PDM au semnat un acord de constituire a alianţei de guvernământ. Conform acordului, funcţia de premier îi revine PLDM-ului. La această funcţie a fost desemnat Iurie Leancă, dar acesta încă nu are destule voturi în Parlament pentru învestirea executivului.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

prim-ministru , Moldova , coalitie , politica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
186 locuitori

Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.