28 februarie 2015, 11:27 Realitatea moldovenească views 8522
Invenția elevilor moldoveni va fi prezentata in SUA
28 februarie 2015, 11:27 Realitatea moldovenească views 8522

Invenția elevilor moldoveni va fi prezentata in SUA

Doi elevi de la un liceu din capitala au inventat niste geamuri care permit proprietarilor sa nu foloseasca vara aparatul de aer conditionat. Ferestrele protejeaza apartamentul de caldura. Inventia este una dintre cele premiate la concursul national de stiinta si inginerie pentru elevi si va fi prezentata in Statele Unite.

Daca pe timp de canicula vreti o oaza de racoare in apartament, dar va deranjeaza aparatul de aer conditionat, puteti apela la acesti doi elevi de la liceul Orizont. Ei au inventat asa-numitele "ferestre destepte" care nu permit caldurii sa intre in incapere.

Laurentiu CALANCEA, PREMIANT: "Am participat in Romania la olimpiada de fizica, unde am aflat despre proprietatea cristalelor de birefrigenta. Adica daca luam un cristal si privim prin el, vedem o imagine dubla...."

Gleb VIZITIV, PREMIANT: "Noi salvam bani si salvam natura."

Inventia celor doi colegi a impresionat juriul, care le-a acordat premiul intai, la categoria stiinte aplicate.

Laurentiu CALANCEA, PREMIANT: "Cel mai greu a fost intelegerea teoriei, dupa care aplicarea in practica."

Gleb VIZITIV, PREMIANT: "Si, desigur, convingerea juriului ca proiectul nostru este cel mai bun."

La categoria tehnologii informationale, premiul intai i-a revenit echipei Dumitru Sava si Diana Marusic, care au impresionat si anul trecut. Chiar daca invata in licee diferite, unul la Orizont si altul la "Ion Creanga", cei doi au lucrat impreuna un proiect si au inventat o manusa care ajuta la recunoasterea gesturilor mainii.

Diana MARUSIC, PREMIANTA: "Toate datele se transmit la calculator si deja calculatorul le analizeaza. "

Dumitru SAVA, PREMIANT: "Am creat ceva ce pana acum nu exista."

Cit despre aplicarea inventiei in practica...

Diana MARUSIC, PREMIANTA: "Persoanele cu dizabilitati care folosesc alfabetul semnelor putem transforma aceste semne in cuvinte accesibile pentru toti. Imaginile 3D nu este comod cu mouse-ul, le putem dirija direct in spatiu 3D. Medicii se pot invata prin operatii virtuale."

Cele doua proiecte vor concura si la etapa internationala a concursului de stiinta si inginerie, care se va desfasura in Statele Unite. Alina Lungu nu a reusit sa convinga juriul, dar a fost apreciata ca fiind cel mai fidel participant, inscriindu-se la toate cele trei editii de pana acum.

Alina LUNGU, PARTICIPANTA: "Anul trecut am fost premiata, anul acesta, din pacate, nu."

La concurs au fost prezentate 47 de proiecte.

Dumitru DRUMA, PRESEDINTELE JURIULUI: "Ideile foarte interesante, probabil putin utopice. Dar stiti cum, acum sunt utopice, dar maine pot deveni realitate."

La concursul national de stiinta si inginerie MoldSEF, organizat de Ministerul Educatiei si alte agentii guvernamentale, s-au inscris elevi din capitala, dar si din Balti, Ungheni, Causeni si Soroca. 30 dintre participanti s-au ales cu premii banesti si cadouri.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

tehnologie , inventie , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
2375 locuitori

Visoca este un sat şi comună din raionul Soroca. Visoca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2375 de oameni. Satul Visoca fost menționat documentar în anul 1559.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.