17 aprilie 2015, 17:09 Realitatea moldovenească views 7614
Moldovenii optează pentru integrarea euroasiatică, BOP
17 aprilie 2015, 17:09 Realitatea moldovenească views 7614

Moldovenii optează pentru integrarea euroasiatică, BOP

Diferenţa dintre cei care optează pentru integrarea euroasiatică şi susţinătorii integrării europene a devenit mai pronunţată, ajungând la aproape 20%, conform datelor Barometrului Opiniei Publice prezentat joi, 16 aprilie. În cadrul unui eventual referendum, care ar avea loc duminica viitoare, cu referire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 40% dintre respondeţi ar vota pro, iar 42% – contra. În acelaşi timp, pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică s-ar pronunţa 58%, iar 26% ar fi contra, transmite IPN.

Apreciind realţiile externe ale Republicii Moldova, 74% dintre respondenţi au spus că ţara are relaţii bune şi foarte bune cu UE, 70% au apreciat ca fiind bune şi relaţiile cu România. Peste 60% au spus că avem relaţii bune şi foarte bune cu SUA, la fel şi cu Ucraina. De cealaltă parte, peste 60% dintre respondenţi sunt convinşi că Republica Moldova are relaţii proaste cu Federaţia Rusă.

Principalele ţări în care respondenţii ar dori să se stabilească cu traiul sunt: Rusia (23,6%), Germania (6,5%), Italia (3,6%), Franţa, Marea Britanie şi alte ţări din UE (împreună 6,2%). În Canada s-ar stabili aproape 3% dintre respondenţi, iar în SUA – 2,2%.

41% dintre respondenţi cred că securitatea ţării este cel mai bine asigurată de statutul de neutralitate. Aderarea la NATO ar fi benefică în opinia a 21% dintre respondenţi. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea la NATO, 48% dintre respondenţi ar vota împotrivă, 23% ar vota pro, 8% nu ar participa la referendum, iar 21% nu au decis sau nu au dorit să răspundă.

Apreciind nivelul corupţional în lume, 42% dintre respondenţi sunt de părere că în Rusia corupţia e mai mare decât în UE, iar 21% au spus contrariul. 36% nu au ştiut cum să răspundă. Cât ţine de nivelul de încredere în personalităţile mondiale, 61% l-au nominalizat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, 44% – pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, 36% – pe preşedintele României, Klaus Johannes, iar 32% – pe preşedintele SUA, Barak Obama.

Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), care a participat la prezentarea datelor BOP, a apreciat că partidele care au guvernat ţara şi care s-au numit partide pro-europene au făcut un mare deserviciu Republicii Moldova, subminând vectorul european. Este pentru prima dată când diferenţa dintre cei care optează pentru vectorul euroasiatic în defavoarea celui european a ajuns la aproape 20%.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, la comanda Institutului de Politici Publice, în perioada 28 martie – 7 aprilie, pe un eşantion de 1104 persoane din 85 de localităţi, cu excepţia regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 3%.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

UE , Uniunea Eurasiatica , Moldova , integrare , sondaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
61 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Hănăsenii Noi, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 61 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.