26 mai 2015, 11:36 Realitatea moldovenească views 8675
Studii primare ca condiţie pentru admiterea la şcoala auto (Video)
26 mai 2015, 11:36 Realitatea moldovenească views 8675

Studii primare ca condiţie pentru admiterea la şcoala auto (Video)

Reguli noi pentru funcţionarea şcolilor auto din Moldova. Ministerul Educaţiei a elaborat un proiect care prevede că orice absolvent de şcoală primară poate obţine permisul de conducere. Pe de altă parte, angajaţii şcolilor auto cer mai multe ore practice, iar pietonii - eliminarea corupţiei.

Documentul elaborat de Ministerul Educaţiei prevede mai multe reguli care trebuie respectate de către instructorii auto, printre care şi obligaţia de a face lecţii interactive.

Permise de categoria B vor putea obţine doar cei care au absolvit cel puţin şcoala primară. Pentru a conduce un autobuz sau un camion, şoferul va trebui să deţină certificat de studii gimnaziale.

"Chiar nu era clar care este nivelul de admitere şi noi am specificat nivelul de admitere astfel încât să nu discriminăm, însă un minim de cunoştinţe şi un minim de abilităţi trebuie să le deţină cursantul", a spus un funcţionar din cadrul Ministerului Educaţiei, Veaceslav Nicic.

Iar Andrei Panfil, director de şcoală auto, consideră că: "Numărul de ore practice, 40, tot nu este suficient pentru a obţine acele deprinderi necesare de a conduce un automobil în trafic. În România numărul de ore practice trece de sută."

Unii oameni spun că problema cea mai gravă din domeniu este corupţia:

"Avem un cunoscut care o dat examene de cinci ori. Dacă el n-a dat de trei ori, nici nu trebuie a cincea oară. El nu ştie nimic. A spus că a dat 1.800 de lei şi i-a dat permis."

"Să nu ia mită. În primul rând,m pentru că e serioasă problema, multe accidente sunt."

"Cât mai mult, cât mai mult să înveţe."

Regulamentul a fost propus pentru dezbateri publice şi urmează să fie discutat în cadrul unei şedinţe de Guvern. În Moldova sunt peste 300 de şcoli auto.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
100 locuitori

Marianca de Sus este un sat din cadrul comunei Zaim, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. Satul Marianca de Sus a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.