26 mai 2015, 17:35 Realitatea moldovenească views 8934
Moldova ar putea avea prima autostradă în următorii ani
26 mai 2015, 17:35 Realitatea moldovenească views 8934

Moldova ar putea avea prima autostradă în următorii ani

În următorii cinci ani, ar putea fi proiectată prima autostradă din Moldova, care va lega oraşul Ungheni de Chişinău şi Odessa. Ministrul Transporturilor, Vasile Botnari, a inspectat ieri şi traseul Chişinău-Ungheni, care a intrat în proces de reabilitare anul trecut. Alături de el, pe teren s-a deplasat şi ministrul Economiei, Stephane Bride.

„Începând cu anul 2020 o să începem careva lucrări. Acum vrem să comandăm studiu de fezabilitate, căutăm surse financiare ca să construim o autostradă. Vrem să atragem pe aceste coridoare cât mai mult transport tranzit care să treacă prin Republica Moldova. Este un coridor nou, plan european, este într-adevăr legătură cu Uniunea Europeană", a menţionat Vasile Botnari, ministrul Transporturilor.

La rândul său, ministrul Economiei, Stephane Bride, a spus că, odată cu dezvoltarea infrastructurii, vor veni şi mai mulţi investitori străini în ţara noastră.

„Este evident că, pentru economia din Republica Moldova, drumurile sunt un pas critic. Noi ne-am confruntat deja cu investitori din Moldova care a refuzat să implementeze o companie în Moldova din cauza calităţii drumurilor, dacă ei să aprovizioneze sau să livreze produsele finite peste hotare", a declarat Stephane Bride, viceprim-ministru şi ministrul Economiei.

Pe traseul Chişinău-Ungheni sunt proiectate două drumuri de ocolire: unul la Bahmut, iar altul la Ungheni. Drumul de ocolire a oraşului Ungheni are o lungime de aproximativ nouă kilometri. Acesta va avea două benzi de circulaţie a câte patru metri, vor fi amenajate acostamentele şi canalele de scurgere a apei şi instalate parapete de siguranţă. Costul total al proiectului este de 10 milioane de euro.

„Noi prin această ocolire descărcăm oraşul Ungheni de transportul greu, se scurtează timpul ca să ajungi la vamă, putem să spunem că în jumătate de la momentul unde am intrat pe ocolire. În spatele meu este o cale ferată unde va fi o construcţie denivelată care va merge deasupra căii ferate", a menţionat Vasile Botnari, ministrul Transporturilor.

Traseul Chişinău-Ungheni are o lungime de 92 de kilometri. Reabilitarea acestui drum costă aproximativ 80 de milioane de euro.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

transport , Chisinau , drum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
903 locuitori

Jora de Sus este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 29 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 903 oameni. Satul Jora de Sus a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.