27 mai 2015, 14:18 Realitatea moldovenească views 10060
Doi vectori de dezvoltare ai civilizației. Viziunea din Moldova
Foto: ecology.md
27 mai 2015, 14:18 Realitatea moldovenească views 10060

Doi vectori de dezvoltare ai civilizației. Viziunea din Moldova

Ca urmare a crizei globale, locuitorii Moldovei zilnic sunt forțați să rezolve atâtea probleme și sarcini curente, că nu mai au posibilitatea de a face planuri de perspectiva depărtată. Oamenii sunt mai mult preocupați de supraviețuire. Între timp, lipsa unei strategii clare de dezvoltare nu ne lasă șanse de a opri cercul vicios și de a găsi vreodată o cale de ieșire din caruselul acesta de probleme. Cu atât mai plăcut a fost să aflăm că în țara noastră încă mai există oameni care găsesc timp și energie pentru a arunca o privire îndepărtată pentru mai multe decenii. Și nu doar a filozofa speculativ despre ce ne așteaptă în veacul viitor, dar și de a promova în societatea moldovenească idei noi privitor la schimbarea direcției de dezvoltare a civilizației.

La începutul mileniului trei, omenirea se află într-o situație periculoasă și dificilă: continuă distrugerea naturii, în lume este agravată inegalitatea și nedreptatea, se dilată scara de consumism, escaladează situația internațională, se prăbușește sistemul financiar mondial. Întrebare majoră a contemporaneității este dacă omenirea încă e în măsură să-și ofere un viitor sigur. Este recunoscută pe scară largă criza civilizației moderne, precum și faptul că rădăcinile acestei crize se află în sfera valorilor. Astăzi este evident că urmarea idealurilor unei societăți de consum duce inevitabil la un dezastru și timpul acestor priorități e complet epuizat. Căutarea noilor valori are un rol crucial pentru omenire.

În prezent, gândirea creativă și științifică prezintă două concepte probabile pentru dezvoltarea umanității. Unul dintre acestea a fost expus de Jacques Fresco și este cunoscut sub numele de "Proiectul Venus", esență sa este de a construi un "paradis tehnocratic perfect." Al doilea acordă prioritate civilizației biologice, iar valoarea principală a sa sunt toate formele de viață și principiul spiritual al omului.

Prioritatea științei fundamentale

Ca o alternativă a societății moderne de consum, conceptul lui Fresco oferă un sistem socio-economic, unde tehnologiile moderne vor fi utilizate numai pentru a îmbunătăți nivelul de viață al oamenilor, și nu pentru profit. Axa centrală a proiectului este împlementarea unei economii bazate pe resurse.

Majoritatea problemelor din societatea modernă susținătorii "Proiectului Venus" le consideră o consecință a efectelor devastatoare ale mediului monetar. Nivelul de automatizare în lumea modernă este atât de mare încât, în conformitate cu adepții săi, este posibilă reducerea zilei de lucru la 3-4 ore pe zi, menținând în același timp un nivel destul de înalt de bunăstare. Dar din cauza sistemului relațiilor bănești vedem doar creșterea șomajului și o continuă stratificare a populației în bogați și săraci.

Cel mai mare număr de suporteri în Moldova "Proiectul Venus" îl are în rândul studenților și absolvenților de facultate. Tinerii au întâmpinat cu mare interes ideile lui Fresco și le promovează în mod activ în mediul său.

"Sistemul financiar și economic, care funcționează și se dezvoltă în lumea de astăzi deja pe parcursul a circa 250 de ani, se bazează pe urmărirea profitului și dorința indivizilor de a deține o cantitate nelimitată de bunuri materiale, - povestește despre problemele care au condus lumea la un pas de colaps studentul Universității Tehnice de Stat Liviu Știrbu - În același timp, urbanizarea ia avânt. Și dacă acum 50 de ani, în orașe au trăit 30% din populație, acum sunt deja 60%, iar populația planetei a crescut deja până la 7 miliarde. Totodată, oamenii sunt extrem de dependenți de transport, care la rândul său depinde de carburanți și lubrifianți. Aceasta conduce la o eliberare masivă de oxizi de azot de la emisiile automobilelor. Suntem nevoiți să respirăm în mod constant cu acest aer murdar, și în cele din urmă vom transmite genetic generațiilor viitoare o varietate de boli. Pentru mai mult de 50 de ani oamenii de știință dau semnale de alarmă în privința acestui fapt. Dar măsurile luate nu pot rezolva problema."

Pentru prima dată, o abordare competentă la o eventuală decizie la această și multe alte probleme cu care se confruntă omenirea în secolul XXI, tinerii au văzut în filmul "Zeitgeist" si "Zeitgeist: Addendum", realizat de un tânăr regizor - Peter Joseph. În acestea erau expuse ideile lui Jacque Fresco, dezvoltatorul proiectului de renume mondial "Venus".

"De fapt, acest proiect a acumulat o mulțime de idei care au fost expuse de mai mulți oameni de știință și politicieni pentru o perioadă de mai mult de o jumătate de secol - spune Diana Cozac, absolventa Institutului de Relații Internaționale din Moldova - Intelectualii din comunitatea mondială se gândesc constant cum de a face lumea noastră mai bună. Și toți ei se înclină spre aceeași concluzie - necesitatea unui management centralizat al resurselor naturale. Omenirea este pe deplin dependentă de petrol, gaze naturale, metale prețioase, pădure, etc. Suntem deja 7 miliarde, și până în 2050 numărul va crește până la 10 miliarde. Și toată lumea vrea mașini scumpe, case, echipamente electronice, aparate de uz casnic, haine ... Iar publicitate incurajează schimbarea acestora pentru modele tot mai noi și mai scumpe. Tot mai rar ne mai numim oameni, și tot mai des - consumători. Dar faptele arată că e timpul să ne oprim, că suntem în prag de o epuizare completă a resurselor naturale. Ne distrugem planeta și nici nu ne gândim la asta. Nu este de mirare că tot mai mulți oameni, indiferent dacă sunt bogați sau săraci, vin la înțelegerea faptului că valorile sistemului consumist trebuie regândite. Deși economia globală nu este gata pentru așa o schimbare."

Cu atât mai mult nu este gata pentru reforme radicale Republica Moldova. La urma urmei, în țara noastră nu avem nici un partid politic, care ar fi ridicat aceste probleme. Potrivit tinerilor, la noi oamenii vin la putere după aceleași criterii – pentru a avea acces la proprietate publică și administrarea impozitelor și a folosi totul în propriul său interes. "Toți conducători ai noștri au o singură valoare - consumul - se plâng ei. - Ca urmare, ratăm oportunitatea de a îmbunătăţi situaţia din sectorul energetic, în agricultură şi în multe alte sectoare ale economiei.."

Potrivit susținătorilor "Proiectului Venus" cea mai mare greșeală de acum este principiul de consum, de la care trebuie să ne îndepărtăm, și să găsim în locul lui un alt model economic. Pentru a ieși din impasul în care omenirea a intrat, e nevoie, în primul rând, de a reforma sistemul de învățământ în general, deoarece este depășit din punct de vedere moral. Copiii trebuie să fie educați după principiile de cercetare și știință, și nu pe baza dogmelor religioase și postulatelor învechite, susțin reprezentanții noii generații. Aici putem cade de acord, dar în ceea ce privește abordarea exclusiv tehnocratică a viitorului civilizației, totul nu este atât de clar.

Încrederea în puterea spiritului și dorința de a îmbunătăți habitatul original, biologic.

O altă privire la perspectivele civilizației o au suporterii mișcării așezărilor ecologice din Moldova și printre ei, actualul candidat la funcția de primar general al Chișinăului, Vasile Chirtoca. Din punct de vedere adepților concepției biologice, principala valoare într-o nouă eră ar trebui să fie atingerea armoniei între om și natură. Susținătorii acestei idei cred că modificarea sistemului tehnocratic modern poate oferi doar un răgaz temporar, amâna colapsul inevitabil. Dacă la baza dezvoltării sociale stă transformarea lumii materiale, și nu dorința de a înțelegere principiile sale desăvârșite, un dezastru nu poate fi evitat chiar și cu cele mai curate intenții, dar cu o abordare pur științifică.

Cele două concepte se suprapun atât în critica societății de consum, cât și în ceea ce privește necesitatea de a opri distrugerea naturii. Există, de asemenea, o suprapunere în apelul pentru a trece de la combustibilii convenționali. Dar există, de asemenea, și multe diferențe. Astfel, suporterii bio-civilizației consideră că sensul vieții umane nu constă pur și simplu în ceea de a nu face nici un rău naturii, ci a reveni înapoi la o adevărată înțelegere a legilor naturii, de a se uni cu natura; a sesiza că natura însăși și este cea mai mare enciclopedie universală, și este necesar să o studiăm, în loc de a o transforma într-o techno-sferă. În acest sistem ideologic, techno-sfera ar trebui să aibă un loc auxiliar pe lângă cel principal - de a perfecționa mediul uman originar, plin de viață și a ocupa locul său în natura vie a plantelor, animalelor, mineralelor și stihiilor.

"Eu cred că tot ceea de ce are nevoie omul pentru a duce o viață fericită îi poate oferi natura, organizată de acesta în mod corespunzător - spune Vasili Chirtoca. – Omul s-a îndepărtat prea mult de zămîslirea creatorului. Ne putem aminti Biblia, unde este descris paradisul – un loc, unde oamenii au trăit inițial, iar după au fost alungați. Aceasta este, probabil, descrierea prăbușirii civilizației Atlantice. În opinia mea, alungarea a fost cauzată de orgoliu, dorința de a se înălța mai presus de Creator și natura creată. Și iată-ne acum din nou în fața unui moment critic. Doar că de această dată nu mai avem paradis. Și totuși, omul încearcă să schimbe genomul uman, să cloneze ființe vii, și este dispus clonării umane. Toate acestea ne aduc mai aproape de dezastru, pentru că nu cred că eram concepuți pentru asemenea lucruri. Trebuie din nou să regândim intenția inițială, să revigorăm acele valori, care la timpul său au făcut omul cununa creației – virtutea, moralitatea, mila, sacrificiul. Noi nu îndemnăm oamenii să renunțe la realizările tehnice moderne, dar în capul mesei, în opinia noastră, ar trebui să se pună perfecțiunea sufletului uman, a naturii înconjurătoare și a cosmosului infinit, și nu numai confortul casnic. Deși nu are sens să refuzăm și comoditățile".

Știm încă foarte puțin despre posibilitățile ascunse ale omului. Se înțelege că pentru a dezvălui potențialul nostru inerent nu vor fi de ajuns nici 10, nici 20 de ani. Este un proces lung. Și de aceea oamenii încă vor avea nevoie de transport ecologic, haine confortabile, încălzire, apă în case, canalizare, comunicații, etc. În acest sens mintea umană trebuie să fie dezvoltată - în domeniul dispozitivelor tehnice de siguranță, reducerea consumului de energie. Dar trebuie să ne gândim și despre protejare.

Protejarea este cea mai importantă parte a dezvoltării umane sigure în condiții moderne. La urma urmei, chiar o așezare ecologică perfect amenajată nu este asigurată împotriva atacurilor barbare ale celor pe care-i numesc "bio-roboți." De aceea, oamenii care încearcă să dea altor un exemplu de viață nouă, trebuie întotdeauna să fie în măsură să protejeze ceea, ce au creat. Și în acest sens dezvoltarea gândirii tehnice nu trebuie să se oprească".

Catruc Valerii

Sursa: ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1439
Populația:
1512 locuitori

Brătuleni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brătuleni și Cîrneşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Nisporeni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Brătuleni a fost menționat documentar în anul 1439.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.