30 iunie 2015, 12:33 Realitatea moldovenească views 5943
Experţi: Economia Moldovei va stagna până la finele anului
Foto: facebook.com
30 iunie 2015, 12:33 Realitatea moldovenească views 5943

Experţi: Economia Moldovei va stagna până la finele anului

Creşterea economică a Republicii Moldova urmează să încetinească vizibil, economia fiind anticipată să stagneze până la finele anului curent în contextul actual economic, social şi politic extrem de dificil. Sunt concluziile experţilor de la centrul analitic Expert-Grup, expuse într-o nouă ediţie a publicaţiei „Realitatea Economică".

Potrivit experţilor, există o disonanţă fără precedent dintre percepţia populaţiei şi datele statistice privind evoluţia economiei Republicii Moldova. Conform datelor preliminare ale Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul 1 al anului 2015, PIB-ul ţării a înregistrat o creştere surprinzător de înaltă de 4,8%. În acelaşi timp, conform Barometrului Opiniei Publice, prezentat în aprilie 2015, ponderea respondenţilor care consideră situaţia economică mult mai bună sau puţin mai bună comparativ cu cea de acum un an este de doar 7,9% - unul din cele mai scăzute nivele din momentul elaborării sondajului respectiv.

Cauza acestei disonanţe dintre datele statistice şi percepţia populaţiei derivă din calitatea şi durabilitatea şubredă a creşterii economice, reflectată de datele statistice.

Economiştii de la Expert-Grup spun că economia şi întreaga societate încă nu a resimţit pe deplin repercusiunile devalizărilor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a restricţionării politicii monetare şi a suspendării majorităţii suportului financiar şi tehnic din partea partenerilor de dezvoltare. Anume aceşti factori urmează să pună presiuni esenţiale asupra economiei în viitorul apropiat, prin intermediul riscurilor pentru stabilitatea monedei naţionale, a finanţelor publice şi a riscurilor inflaţioniste şi de sărăcie.

Experţii atenţionează autorităţile să elaboreze de urgenţă un plan anti-criză, care să includă cel puţin trei seturi de măsuri imediate - asanarea sistemului bancar şi soluţionarea problemei de la cele 3 bănci; stabilizarea finanţelor publice, reluarea dialogului cu partenerii de dezvoltare şi evitarea riscului de incapacitate de plată; liberalizarea climatului de afaceri şi încurajarea antreprenorialului, consideră autorii publicaţiei.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

Moldova , economie , criza , statistica , opinie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
4528 locuitori

Borogani este un sat şi comună din raionul Leova. Borogani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Leova și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4528 de oameni. Satul Borogani a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.