02 iulie 2015, 17:01 Realitatea moldovenească views 5762
Tariful la electricitate se va majora, dar nesemnificativ
Foto: facebook.com
02 iulie 2015, 17:01 Realitatea moldovenească views 5762

Tariful la electricitate se va majora, dar nesemnificativ

Tariful la electricitate se va majora, dar nu în măsura în care solicită furnizorii. Declaraţia a fost făcută în plenul Parlamentului de către directorul general al ANRE Sergiu Ciobanu.

Demnitarul a afirmat că priveşte cu scepticism solicitarea din luna martie a distribuitorului GasNatural Fenosa de a majora tariful cu 60%.

"Nu este argumentat, noi lucrăm cu aceste cifre. Tariful ar putea să crească, dar şi să se micşoreze", a precizat Sergiu Ciobanu.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică a explicat că distribuitorii de electricitate din Moldova trec printr-un proces de reorganizare după liberalizarea pieţei, începând cu 1 ianuarie curent. Astfel, cele trei companii vor fi divizate în unităţi de furnizare şi unităţi de distribuire a curentului electric, iar tariful va avea, respectiv, componenta de furnizare şi componenta de distribuire.

Odată cu încheierea procesui de reorganizare, orice consumator îşi va putea alege independent furnizorul şi distribuitorul de electricitate. "Din acest motiv nu este exclus că tariful ar putea şi să se micşoreze", a spus directorul ANRE.

De asemenea, faptul că întreprinderile încă nu au fost restructurate face dificilă stabilirea unei date de la care tariful pentru electricitate va fi modificat.

GasNatural Fenosa a anunţat recent că suportă pierderi din cauza deprecierii leului faţă de dolar şi a fost ameninţată de producătorul din stânga Nistrului că i-ar putea diminua livrările. GasNatural Fenosa deserveşte 70% din consumatorii din centrul şi sudul ţării.

Alte două companii distribuitoare - Red Nord şi Red Nord-Vest - deservesc clienţii din nordul ţării. Statul deţine pachetul majoritar de acţiuni în portofoliul ultimelor.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

ANRE , energie electrică , tarife , majorare , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1757
Populația:
3271 locuitori

Filipeni este un sat şi comună din raionul Leova. Filipeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Leova și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3271 de oameni. Satul Filipeni a fost menționat documentar în anul 1757.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.