06 iulie 2015, 15:14 Realitatea moldovenească views 9073
Încălcări grave depistate la centre de diagnostic medical din Chișinău
Foto: vk.com
06 iulie 2015, 15:14 Realitatea moldovenească views 9073

Încălcări grave depistate la centre de diagnostic medical din Chișinău

Agenția pentru Protecția Consumatorului a demarat controale la câteva centre de diagnostic medical din municipiul Chișinău, atât publice cât și private. Inspectorii au descoperit că instituțiile activau cu încălcări grave, cum ar fi aparate setate greșit, reagenți expirați și medicamente păstrate necorespunzător.

Potrivit inspectorilor care au cercetat activitatea centrelor de diagnostic, multe dintre ele utilizau mijloace de măsurare nelegalizate metrologic. Aparatele, cum ar fi balanțele, tonometrele, aparatele de UZI sau termometrele erau setate greșit și puteau cauza stabilirea unor diagnoze greșite. De asemenea, centrele medicale utilizau reagenți chimici cu termenul de valabilitate expirat, iar medicamentele nu erau păstrate la temperatura necesară.

În privința agenților economici au fost eliberate prescripțiile de înlăturare a neconformităților. Centrelor le-a fost interzisă utilizarea aparatelor, iar acum aceștia riscă o amendă de la 200 până la 500 de unități convenționale.

Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorului, la centrele vizate erau executate analize de rutină, dar și o serie de analize unice în republică, cum ar fi genotiparea papilomavirusului, detectarea virusului herpes şi enterovirusului, detectarea virusurilor respiratorii, analiza genelor responsabile de tulburările metabolismului osos, marcheri autoimuni, marcheri oncologici și altele.

Sursa: mednews.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , medicina , încălcări , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1541
Populația:
6048 locuitori

Nezavertailovca este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Nezavertailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Tiraspol și la 126 km de Chișinău. Populaţia satului Nezavertailovca alcătuia 6048 de oameni în anul 1997. Satul Nezavertailovca a fost menționat documentar în anul 1541.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.