29 iulie 2015, 14:47 Realitatea moldovenească views 8660
Seceta din Moldova a distrus nutrețul pentru animale
Foto: facebook.com
29 iulie 2015, 14:47 Realitatea moldovenească views 8660

Seceta din Moldova a distrus nutrețul pentru animale

Seceta din Moldova a distrus nu numai recolta, ci și nutrețul pentru animale, ceea ce, la rândul său, poate afecta creșterea animalelor pentru carne. În interviul acordat agenției Sputnik-Moldova, Petru Moraru, directorul unei ferme de porcine din raionul Hâncești, a spus că insuficiența hranei pentru animale îi obligă pe fermieri să le vândă sau să le sacrifice.

„Hrană avem puțină. Într-adevăr, situația este grea, iar fermierii vor fi nevoiți să renunțe la animale. Însă, de fapt, nu au cui le da. Aceasta este deja a doua problemă. Este secetă. Porumbul este compromis. Prima recoltă de culturi de toamnă a fost și ea slabă. Practic, nu am avut ce cosi. Nici lucerna n-a crescut. De pe lanuri nu avem cu ce să ne aprovizionăm pentru iarnă. De aceea toți vor să-și vândă animalele", a menționat fermierul.

Andrei Briliant, proprietarul unei ferme de creștere a vitelor din același raion, se plânge că și procurarea hranei a devenit o mare problemă.

„La momentul de față nu poți cumpăra nici măcar paie. Dacă mai înainte ți le dădeau pe degeaba, acum nu ai nici de unde să le cumperi. În acest an, totul va fi mult mai complicat. Și dacă ar exista măcar niște subvenții oarecare, oamenii nu ar fi atât de îngrijorați", a punctat Briliant.

Agricultorii afirmă că vânzarea animalelor nu reprezintă o ieșire din situație. Din lipsa pieței de desfacere, prețurile la carne au scăzut drastic.

Sergiu Ioniță, un alt fermier, constată că în prezent crescătorii de animale se confruntă nu numai cu problema hranei. În timp ce carnea s-a ieftinit, prețul la hrana pentru animale a crescut.

Fermierii suportă pierderi considerabile, iar din această cauză mulți dintre ei vor da faliment și-și vor trimite vitele la abator.

Apropo de prețul la carne. Mai înainte un kg de carne de porc, în masă vie, costa 36 de lei, iar de bovină — 30 de lei. Pe când acum prețul maxim este de 21 de lei, acesta fiind considerat chiar un preț bun, susține Briliant.

Experții afirmă că, dacă situația nu se va schimba, anul acesta, care și așa este complicat din punct de vedere economic pentru Moldova, va deveni un an și mai greu. La recolta compromisă se va adăuga și criza din ramura producției de carne.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

seceta , Moldova , fermieri , animale

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
3285 locuitori

Măcăreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frăsineşti și Măcăreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3285 de oameni. Satul Măcărești a fost menționat documentar în anul 1497.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.