05 septembrie 2015, 09:34 Realitatea moldovenească views 9109
Știința despre struguri și vin ar putea dispărea
05 septembrie 2015, 09:34 Realitatea moldovenească views 9109

Știința despre struguri și vin ar putea dispărea

Savanții de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură, Viticultură și Tehnologii Alimentare (ISPHTA), care se ocupă de știința despre viticultură și vinificație, au organizat astăzi o conferință de presă, la care au comunicat despre lichidarea apropiată a acestei ramuri științifice, informează NOI.md.

Participanții au dat citirii hotărîrea de guvern elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare privind lichidarea acestei ramuri științifice din cadrul ISPHTA și transmiterea utilajului acestei instituții Centrului de perfecționare în domeniul viticulturii și vinificației care urmează să fie creat în baza colegiului de la Stăuceni. Despre colectiv nu se spune nimic – acesta urmează pur și simplu să fie redus.

Un grup de doctori habilitați, în frunte cu directorul Institutului, au menționat că știința moldovenească despre vița de vie și vin, care s-a dezvoltat peste 105 ani, ar putea dispărea. Se vorbește că în Centrul de la Stăuceni la fel se vor ocupa de știință, însă la această etapă acest lucru este practic imposibil de realizat. De știință se poate ocupa doar o instituție acreditată, care dispune de bază materială și cadre. Institutul dispune de o colecție unică de soiuri de struguri (peste 3 mii de genotipuri) care nu poate fi mutată în alt loc.

Potrivit directorului ISPHTA, Constantin Dadu, în nota informativă la proiectul de hotărîre a Guvernului nu este argumentată necesitatea lichidării Institutului. Savanții Secției agrare din cadrul Academiei de Științe la fel nu înțeleg, cum un institut științific (potențialul lui științific este alcătuit dintr-un academician, șapte doctori habilitați și 24 de doctori în științe) poate fi transferat la o instituție de învățămînt care pregătește cadre de treaptă medie.

Moldova tinde să se afirme ca un stat cu o viticultură și vinificație dezvoltată. Iar la noi se dorește distrugerea științei în acest domeniu. Această „reformă" durează din anul 2008, cînd institutul de ramură a fuzionat cu alte cîteva instituții în cadrul ISPHTA, iar terenurile acestuia au fost transmise stației experimentale. Ulterior, aceasta a fost „înghițită" de altă stație, care peste jumătate de an a falimentat. Secretul constă în aceea că aceste terenuri se află în raza municipiului Chișinău.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

vin , struguri , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populaţia:
731 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Alexeevca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Alexeevca este amplasat pe coline, la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 15 km de oraşul Edineţ şi la 214 km de Chișinău, în apropierea satelor Branişte şi Feteşti. Sînt cinci localităţi din Republica Moldova care poartă acelaşi nume – Alexeevca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 731 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.