08 octombrie 2015, 11:47 Realitatea moldovenească views 6253
Republica Moldova va avea o nouă lege cu privire la energia electrică
08 octombrie 2015, 11:47 Realitatea moldovenească views 6253

Republica Moldova va avea o nouă lege cu privire la energia electrică

Cabinetul de miniștri a avizat astăzi pozitiv proiectul Legii cu privire la energia electrică. Republica Moldova s-a obligat să transpună şi să implementeze în legislaţia naţională Directiva Parlamentului European şi a Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice, comunică MOLDPRES.

„Armonizarea legislaţiei Republicii Moldova, care reglementează sectorul energetic cu principiile sistemului de drept al Uniunii Europene, face parte dintr-un proces mai extins de armonizare a legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar, asumat prin semnarea Acordului de Asociere cu UE", a declarat vicepremierul Stephane Bride, ministru al Economiei.

Noua lege corespunde actelor normative ce fac parte din Pachetul energetic III, spre deosebire de legea adoptată în 2009 ce era conformă Pachetului Energetic II, prin care au fost instituite principiile de bază pentru crearea unei pieţe concurenţiale comune a Uniunii Europene.

Noua lege va încuraja intrarea pe piaţa energiei electrice a noi participanţi, fapt care va contribui la dezvoltarea concurenţei în sectorul energetic, precum şi sporirea securităţii aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor finali, mai notează Ministerul Economiei.

Potrivit proiectului, consumatorii de energie electrică îşi vor putea schimba furnizorul la dorinţă.

„Fiecare consumator final are dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, în condiţiile în care şi-a onorat obligaţiile de plată a energiei electrice consumate către furnizorul actual, precum şi dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de energie electrică", se spune în proiectul de lege.

Un amplu capitol este dedicat autorităţii de reglementare în energetică, inclusiv în ceea ce priveşte monitorizarea pieţei şi stabilirea tarifelor.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

lege , energie electrică , consumatori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
3335 locuitori

Cotiujenii Mari este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mari, Cuşelăuca, loc.st.cf. Cobîlnea. Localitatea este situată la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3335 de oameni. Satul Cotiujenii Mari a fost menționat documentar în anul 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.