18 octombrie 2015, 12:05 Realitatea moldovenească views 11022
UE ar putea retrage dreptul moldovenilor de a călători fără vize
18 octombrie 2015, 12:05 Realitatea moldovenească views 11022

UE ar putea retrage dreptul moldovenilor de a călători fără vize

Neaplicarea reformelor ar putea determina UE să retragă dreptul cetățenilor moldoveni de a călători fără vize în spațiul european. Declarația aparține europarlamentarului Monica Macovei, fost președinte al Delegației Parlamentului European de cooperare cu Republica Moldova, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În același timp, Macovei a atenționat că instaurarea unui guvern prorus la Chișinău va însemna abandonarea procesului de reforme, lucru care, de asemenea, constituie un risc pentru Moldova.

„Facilitatea liberalizării regimului de vize va fi retrasă în momentul în care reformele puse pe hîrtie și începute atunci cînd s-au liberalizat vizele nu vor continua, fie că guvernul este proeuropean sau unul prorus. Eu sînt convinsă că un guvern prorus nu va face nicio reformă cerută de UE. Acum este perioada cea mai grea. Cea mai ușoară a fost aceea de adoptare a legilor", a explicat Monica Macovei.

Potrivit parlamentarului european, Guvernul trebuie să încerce să îndeplinească revendicările protestatarilor pentru a calma spiritele. În acest sens, spune Macovei, guvernarea ar trebui să înceapă să facă ordine prin înlocuirea procurorului general.

„Îmi pare rău, dar politicienii, indiferent de cum îi cheamă și din ce partid fac parte, trebuie să se mai ducă și la pușcărie, că au furat, că au luat șpăgi și au aranjat contracte, la fel ca în România. Zarurile au fost aruncate, dar nu înseamnă că s-a terminat jocul. Dacă Guvernul face chiar și în doua săptămîni aceste schimbări, să schimbe procurorul general, de exemplu, oamenii nu mai ies in stradă. Cu semnarea unui acord cu Platforma „DA", de numire în mod transparent a unui nou procuror general. Aducem din România un nou șef pentru Centrul Anticorupție, investigăm unde s-a dus miliardul de dolari. Toate aceste lucruri se pot face rapid", a adăugat Macovei.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

UE , regim fără vize , viza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
171 locuitori

Mărășești este un sat din cadrul comunei Cubolta, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 47 km de orașul Sîngerei și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 171 de oameni. Satul Mărășești a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.