25 noiembrie 2015, 16:05 Realitatea moldovenească views 5161
Germania: Diversitatea etnică şi lingvistică a Moldovei este principala ei resursă
25 noiembrie 2015, 16:05 Realitatea moldovenească views 5161

Germania: Diversitatea etnică şi lingvistică a Moldovei este principala ei resursă

Diversitatea etnică şi lingvistică a Moldovei este principala ei resursă, consideră ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz. El a declarat marţi, la masa rotundă "Minorităţile şi consolidarea unei societăţi incluzive: Moldova, Ucraina şi practica internaţională" că o problemă este nu diversitatea etnică, ci abordarea politică a acesteia.

"Deseori diversitatea este folosită în scopuri politice, cum este consolidarea electoratului. Oamenii totuşi găsesc limbaj comun. Ambasada Germaniei, în anul curent, a organizat numeroase proiecte privind problema societăţii dezbinate, proiecte care au demonstrat că tinerii nu văd apartenenţa drept o problemă, ci mai degrabă ca un motiv de mîndrie sau subiect de glume", a spus diplomatul.

Principalele subiecte ale conferinţei au fost integrarea minorităţilor în Moldova din punctul de vedere al comunităţilor şi Guvernului, precum şi Autonomia găgăuză în RM – lecţii şi perspective.

"Noi în permanenţă împărţim experienţa în domeniul naţional cu colegi noştri moldoveni. Văd cum subiectele Transnistriei şi Găgăuziei sînt discutate ca pericol de divizare a ţării. Asemenea abordare nu favorizează dialogul şi atingerea înţelegerii, iar în rezultat apare senzaţia de securitate redusă, atît pe plan naţional, cît şi personal", a spus şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan.

Potrivit lui, locuitorii Transnistriei şi Găgăuziei au întrebări la capitolul securitatea persoanei şi a familiei, deoarece nu-şi văd viitorul în cadrul Moldovei.

"Trebuie să respectăm toate naţionalităţile şi să nu uităm că toţi voi sînteţi oameni simpli, indiferent ce limbă vorbiţi şi că aveţi o ţară comună, în care construiţi un stat de drept. Sînt necesare eforturi pentru consolidarea societăţii. Dacă naţiunea nu va fi unită, atunci multe probleme din prezent vor continua şi potenţialul european al ţării nu va fi realizat. Este necesară o strategie care va ajuta la depăşirea problemelor actuale", a spus şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

El a adăugat că statutul Găgăuziei în cadrul Moldovei poate deveni un bun exemplu pentru Transnistria. El a subliniat că unirea diferitor componente ale societăţii este una dintre priorităţile politicii europene.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

Germania , ambasador , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
370 locuitori

Sagaidac este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 23 km de oraşul Criuleni şi la 31 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 370 de oameni. Satul Sagaidac a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.