30 noiembrie 2015, 10:20 Realitatea moldovenească views 6677
Apartamentele neprivatizate vor deveni locuinţe sociale
30 noiembrie 2015, 10:20 Realitatea moldovenească views 6677

Apartamentele neprivatizate vor deveni locuinţe sociale

Cei care nu şi-au privatizat locuinţele riscă să rămână fără ele. Asta se poate întâmpla dacă timp de un an nu reuşesc să-şi perfecteze actele de proprietate. Astfel, apartamentele neprivatizate ar putea ajunge în posesia statului, iar locatarii vor fi nevoiţi să achite o chirie lunară. Acest fapt este prevăzut în noul Cod al Spaţiului Locativ, care a intrat astăzi în vigoare.

Maria Şontea se numără printre persoanele care nu şi-au privatizat apartamentul pe care l-au primit de la stat: "De la fabrică, l-am aşteptat 15 ani şi la fabrică am lucrat 33 de ani şi acolo am ieşit şi la pensie."

Femeia spune că până acum nu a văzut necesitatea să-şi privatizeze locprivatizare, uinţa: "Când oamenii au privatizat atunci, lumea spunea că îl privatizăm că poate o să-l vindem, poate plecăm, dar eu zic nu mă mai duc, nici nu vând, nici nu mă duc nicăieri, aici rămân pe viaţă."

Maria Şontea a început deja să pregătească dosarul pentru privatizare. Potrivit noului Cod al Spaţiului Locativ, cetăţenii care locuiesc permanent în apartamentele pasibile privatizării pot beneficia de anumite facilităţi, în dependenţă de vechimea în muncă. Totodată, cheltuielile pentru obţinerea actelor de proprietate diferă de la caz la caz.

"Se ia la bază preţul locuinţei care a fost construită. Având în vedere de starea şi procentul de uzură şi amortizarea, toate chestiile acestea se pun în preţul locuinţei", a explicat Elena Bejenaru, şef de direcţie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Apartamentele neprivatizate vor deveni locuinţe sociale, însă locatarii vor rămâne în ele.

"Oamenii aceştia rămân acolo, nu sunt evacuaţi din locuinţele acestea. Autoritatea publică locală va trebui să încheie un contract cu aceste persoane de locaţiune şi persoanele vor trebui să achite un tarif de chirie, ceea ce fac şi în ziua de astăzi", a spus Elena Bejenaru.

Din anul 1993 până în prezent, aproape 180.000 de familii din Capitală au obţinut drept de proprietate asupra apartamentelor în care locuiesc. Alte patru 4.000 de locuinţe sunt în continuare neprivatizate.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

apartament , privatizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
916 locuitori

Meşeni este un sat şi comună din raionul Rezina. Meşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Meșeni este situat la o distanță de 40 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916. Satul Meșeni este menționat documentar la 27 aprilie 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.