24 iunie 2016, 17:16 Realitatea moldovenească views 5904
Usatîi: Moldovenismul ar trebui să devină ideologie de stat
24 iunie 2016, 17:16 Realitatea moldovenească views 5904

Usatîi: Moldovenismul ar trebui să devină ideologie de stat

"Astăzi, Moldova se află într-un impas. Modele propuse pentru viitor fie prevăd lichidarea statalității, fie retragerea în arhaicul tradițional. Integrarea europeană, care a devenit o acoperire pentru românism și moldovenismul, fenomene culturale opuse în Moldova modernă. În același timp, identitatea națională moldovenească rămîne în continuare o perspectivă nerealizată", scrie pe blogul său primarul de Bălți, Renato Usatîi.

"Primul model este inacceptabil pentru cetățenii Moldovei, care, în marea lor majoritate se consideră moldoveni și nu doresc să trăiască în România. Cel de-a doilea model nu este dezvoltat. Este important să înțelegem de ce. Moldovenismul ar trebui cu siguranță sa fie ideologia de stat în această etapă de dezvoltare a Moldovei. Acest fapt incontestabil e recunoscut de oamenii care încă mai cred că sîntem capabili să ne construim propriul stat modern.

Dar pentru ca această ideologie să devină competitivă, bazată pe trecut, ea trebuie totuși să fie orientată spre viitor. Moldova are nevoie de un contract social clar și explicit cu privire la modul, unde și cu ce mergem. Și aici nu mă refer la vectorul geopolitic. Moldovenismul ar trebui să fie "upgrade" la ideile actuale ale construcției statale: drepturile omului, egalitatea în fața legii, respectarea drepturilor minorităților și a accesului acestora la guvernare, implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor".

Cuvinte cheie:

Renato Usatii , Moldovenism , Ideologie

Comentarii

 (1)
  • #1 Tatiana Răspunde Citează selecţia
    Ce știe Usatîi despre moldoveni, ce știe el despre identitatea națională a acestora, despre trecutul lor? Cine se crede, asumîndu-și dreptul de a decide viziunile de viitor ale țării noastre- omul care servește intereselor unui stat categoric srăin țării noastre, unui stat care a dus o permanentă politică de asuprire asupra cetățenilor țărișoarei noastre? Mai bine și-ar căuta de lins papucii rușilor la Moscova în continuare, căci majoritatea timpului, oricum, și-l petrece acolo!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.