30 septembrie 2016, 15:35 Realitatea moldovenească views 5081
USM împlineşte 70 de ani de activitate
30 septembrie 2016, 15:35 Realitatea moldovenească views 5081

USM împlineşte 70 de ani de activitate

Universitatea de Stat din Moldova împlineşte 70 de ani de activitate. La şedinţa solemnă a Senatului USM, rectorul Gheorghe Ciocanu, a menţionat că instituţia de învăţământ superior a avut întotdeauna drept deziderat educaţia şi instruirea tinerei generaţii pentru pregătirea ei în toate domeniile economiei naţionale. Rectorul a numit USM drept promotor al valorilor educaţiei şi instruirii.

„Este o vârstă mult prea tânără când este vorba despre o instituţie de învăţământ, dar când este raportat la oameni, vorbim de promoţii de profesori, personalităţi marcante care au pregătit generaţii de specialişti calificaţi, aceştia din urmă, la rândul lor, fiind obligaţi să asigure continuitatea", a afirmat Gheorghe Ciocanu.

Rectorul a menţionat că profesorilor le-a revenit misiunea importantă transformării continue a USM într-o structură performantă, dinamică, utilă, atractivă, cu vizibilitate europeană, unde vectorul integrării europene a prins rădăcini sănătoase. „În continuare ele rămân să se reflecte în cel mai fertil şi valoros sistem – sistemul de educaţie, cercetare şi inovare", a spus Gheorghe Ciocanu.

Viceprim-ministrul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a spus că USM s-a afirmat ca o instituţie educaţională cu merite necontestabile în pregătirea specialiştilor de înaltă calificare pentru diverse sectoare ale economiei Moldovei.

Doctorul Honoris Causa al USM, Maria Ardeleanu, din România, a menţionat că parteneriatele Republicii Moldova şi României în domeniul cercetării ştiinţifice stau la temelia colaborării dintre cele două state, lucru afirmat şi recunoscut în spaţiul românesc. „Este rolul nostru, al cercetătorilor, deja foarte implicaţi în varii domenii, să introducem în universităţi cultura cercetării ştiinţifice, ceea ce automat va duce la o creştere a nivelului actului educaţional la care aspirăm cu toţii", a afirmat Maria Ardeleanu.

Potrivit ei, în responsabilitatea cercetătorilor este şi realizarea unor legături între societate şi rezultatele cercetării, care par inaccesibile publicului. „Educaţia este, fără îndoială, terenul cel mai fertil pentru ideal, unul dintre termenii operatorii ai învăţării. Nu pot să nu condamn, în numele idealului, orice poziţionare negativistă faţă de generaţiile tinere", a spus Maria Ardeleanu.

Universitatea de Stat din Moldova, a fost fondată la 1 octombrie 1946, cu denumirea iniţială de Universitatea de Stat din Chişinău.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

universitatea , activitate , jubileu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
512 locuitori

Mînzătești este un sat din cadrul comunei Hîrcești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ungheni și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Mînzătești a fost menționat documentar în anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.