14 decembrie 2017, 11:33 Realitatea moldovenească views 3800
Livrarea cu abateri a căldurii va fi sancţionată de ANRE
14 decembrie 2017, 11:33 Realitatea moldovenească views 3800

Livrarea cu abateri a căldurii va fi sancţionată de ANRE

Pentru lipsa căldurei şi a apei calde în apartamente furnizorul de energie termică urmează să fie sancţionat din propriul buget.

Aceste criterii de îmbunătăţire a serviciilor de distribuție și furnizare a energiei termice se regăsesc într-un regulament elaborat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, care va intra în vigoare din întîi ianuarie 2019.

Documentul prevede ca în cazul întreruperilor neplanificate, furnizorul trebuie să anunţe consumatorul în decurs de o oră despre deconectări, iar problema să fie rezolvată în decurs de până la 20 ore pentru conductele mari. Astfel, ANRE este în drept să sancţioneze pentru nerespectarea acestor condiții.

"În cazul care în decurs de 24 de ore operatorul sistemului termoenergetic nu aduce toţi parametrii de calitate cum ar fi temperatura şi alte elemente. Nu aduce concordanţă cu acest element.Dacă nu au fost restabiliţi acesti parametri în 24 de ore agenţia iarăşi poate să reducă tariful cu 0,5 procente tariful", a spus directorul general ANRE, Tudor Copaci.

De asemenea, potrivit noului regulament, consumatorii vor fi în drept să solicite reducerea plăților, în cazul cînd serviciile nu au fost prestate sau au fost la un nivel necalitativ. Reducerea se efectuează pentru luna în care au avut loc incidentul.

Dacă timp de opt ore consumatorul este întrerupt de la energia termică, acesta este în drept să ceară o reducere a plăţii de 33,3 procente. Pentru neasigurarea temperaturii de mai mult de 18 grade, timp de opt ore, consumatorul poate cere reducere de 16,67 procente din sumă. În cazul în care consumatorul 16 ore nu a avut apă caldă, poate beneficia de o reducere de la furnizor de 1,8 lei de persoană. Furnizorii spun că au timp pentru a se conforma criteriilor.

"Reieşind din faptul că regulamentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, întreprinderea are timp ca deţinător de licenţă se se conformeze cerinţelor regulamentului şi să să îl execute strict aşa cum prevede legea 92 privind energia termică", a spus consilierul tehnic Termoelectrica SA, Alexandru Lupan.

Totuşi, cei mai bucuroşi de noul proiect sînt oamenii.

"Ar fi super, super bine, e o ideie chiar bună. O să fie mai responsabili normal, trebuie să răspundă fiecare de greşelile lor şi în cazul în care ei nu asigură lumea cu ceea ce trebuie să asigure şi normal că trebuie să ducă responsabilitate. Foarte bine."

"Aşa o să fie mai bine, lumea nu o să plătească numai pe aer, dar trebuie şi căldură să fie cumsecade.Dă doamne să fie aşa, dar nu am încredere. "

"Ar fi bine ca acest proiect să fie realizat. La mine în apartament acum sînt 18 grade. Apa ar trebuie să aibă o temperatură de 50 de grade, dar ea este abia călduţă."

Totodată, trimestrial, furnizorul va informa ANRE-ul despre toate avariile care au avut loc. Iar în cazul în care datele prezentate vor fi eronate, ANRE va aplica sancțiuni prin reducere de tarif.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

ANRE , incalzire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
67 locuitori

Iezărenii Noi este un sat din cadrul comunei Iezărenii Vechi, raionul Sîngerei. Satul Iezărenii Noi se află la distanța de 9 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 67 oameni. Localitatea a fost înființată în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.