17 februarie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 15349
Patru companii au depus ofertele pentru livrarea de energie electrică în R. Moldova
17 februarie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 15349

Patru companii au depus ofertele pentru livrarea de energie electrică în R. Moldova

Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova a expediat solicitări de oferte potențialilor furnizori de energie electrică pentru sezonul următor. Patru companii din Republica Moldova și Ucraina din cele douăzeci, invitate să participe la concurs, au dat curs invitației de a participa la etapele următoare ale procesului de selectare a ofertelor, lansat de întreprinderea moldovenească la 31 ianuarie, informează MOLDPRES.

Au rămas în concurs societatea Energocom, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, DTEK Trading din Pavlodar și Donbasenergo din Ucraina. Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova a expediat solicitări de recepţionare a ofertelor pentru procurarea energiei electrice la un număr de 20 furnizori de energie electrică și traideri din Republica Moldova, Ucraina și România.

Cei patru potenţiali furnizori trebuie să prezinte solicitantului propunerile până pe 13 martie 2018, ora 13.00, când, în cadrul unei licitații în două runde, ofertele prezentate vor fi evaluate, validate și va fi desemnat câștigătorul. Etapa finală prevede semnarea în termenul stabilit a noului contract de achiziţie a energiei electrice şi prezentarea acestuia către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spre avizare.

Companiile grupului Gas Natural Fenosa în Moldova au demarat, la sfârșitul lunii ianuarie 2018, procesul de solicitări de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2018-31 martie 2019. Vechile contracte expiră la 31 martie.

În anul trecut, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova, inclusiv Grupul Gaz Natural Fenosa Moldova, au semnat contracte cu Energocom privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, chiar în ziua în care a expirat vechiul contract, pe 31 martie. Oferta ucrainenilor de la DTEK a fost agreată datorită prețului mai avantajos oferit – 49,9 de dolari SUA pentru un megawatt.

La începutul lunii iunie, Energocom a anunțat că, de la 7 iunie, o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova o procură de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 de dolari SUA pentru un MWh. Prețul este cu 10 la sută mai mic, comparativ cu cel achitat Companiei "DTEK Trading" (Ucraina) și respectiv cel achitat anterior, anunța Ministerul Economiei.

Potrivit contractelor semnate între Energocom și furnizori în anul 2016, energia electrică a fost livrată în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 la un preț de 48,995 dolari SUA pentru megawatt/oră, comparativ cu 67,95 dolari SUA cât achita până la 1 martie 2016.

Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru consumatorii finali, cu un număr de peste 700 mii de clienți.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
52 locuitori

Bogdanovca este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 52 de oameni. Satul Bogdanovca a fost menționat documentar în anul 1872.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.