29 martie 2018, 15:30 Realitatea moldovenească views 14533
Gas Natural Fenosa, pregătit să reducă tariful la energia electrică cu 5,5%
29 martie 2018, 15:30 Realitatea moldovenească views 14533

Gas Natural Fenosa, pregătit să reducă tariful la energia electrică cu 5,5%

Grupul Gas Natural Fenosa din Moldova i-a propus Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) reducerea tarifului la energia electrică pentru consumatori cu 5,5% de la 1 aprilie.

În special, întreprinderile Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie au înaintat ANRE o cerere corespunzătoare pentru ajustarea, aprobarea și aplicarea noilor tarife pentru serviciile de distribuție și prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice din 1 aprilie 2018, transmite Noi.md.

Este preconizat că pentru consumatorii Companiei Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, ale căror instalații electrice sînt conectate la rețele de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV), tariful să fie redus cu 5,5% - de la 199 bani pînă la 187,99 bani pentru 1 kW / h, fără TVA. Tariful pentru consumatorii de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, conectat la rețelele de tensiune medie (6,10 kV), va fi redus cu 6,1% - de la 182 la 170,9 bani pentru 1 kW / h, iar pentru tensiunea înaltă (35; 110 kV) - va scădea cu 6% - de la 153 la 143,85 bani pentru 1 kW / h.

Cererea de revizuire a tarifelor a fost depusă la ANRE în conformitate cu prevederile Metodologiilor de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei electrice, precum și cele ale Mecanismului de rambursare a deviațiilor tarifare ale furnizorilor de energie electrică la tarifele reglementate și operatorii de rețele de distribuție a energiei electrice.

Calcularea noilor tarife a fost stabilită, ținîndu-se cont de mai mulți factori: prețul de achiziție a energiei electrice, prevăzute în contractele existente, valabile în 2018, tariful actual pentru serviciile de transport al energiei electrice, principalele cheltuieli legate de activitățile de distribuție și furnizare a energiei electrice, cantitatea de energie distribuită și furnizată, pierderile de energie din rețelele de distribuție a energiei electrice înregistrate în anul 2017, indicatori macroeconomici în conformitate cu prognoza actualizată, elaborată de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În comunicatul Grupului Gas Natural Fenosa din Moldova este menționat faptul că la calcularea noilor tarife pentru furnizarea de energie electrică către utilizatorii finali, au fost utilizate tarifele actuale pentru serviciile de distribuție a energiei electrice. Dacă însă ANRE va aplica prețuri și tarife reglementate diferite de cele utilizate de Gaz Natural Fenosa în Moldova, atunci prețurile reglementate ale energiei electrice trebuie recalculate, în mod corespunzător. Noile tarife și prețuri solicitate nu includ subvenționarea încrucișată între diferite nivele de tensiune.

Tarifele actuale pentru furnizarea de energie electrică către utilizatorii finali sînt aplicate începînd cu 24 martie 2017.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

energie electrică , tarife

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
552 locuitori

Păruceni este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 552 de oameni. Satul Păruceni a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.