21 mai 2018, 15:20 Realitatea moldovenească views 13828
„Dosarul Șor”: Avocat regal contra companiei Kroll și procuraturii
21 mai 2018, 15:20 Realitatea moldovenească views 13828

„Dosarul Șor”: Avocat regal contra companiei Kroll și procuraturii

Ion Munteanu

Curtea de Apel Cahul a fixat pentru 23 mai ședința de judecată în dosarul lui Ilan Șor, ex-președinte al Consiliului de administrație a Băncii de Economii – figurantul-cheie în ”furtul secolului”.

Începerea procesului la Camera de Apel Cahul, programată pentru 2 aprilie, a fost amînată pentru șapte săptămîni deodată. Experții vorbesc despre faptul că persoane interesate au recurs la tactica tergiversării audierilor în speranța că inculpatul va reuși să evite privarea de libertate. În același timp, e clar că este puțin probabil ca imaginea omului de afaceri cu reputație dubioasă, prin cumul primar de Orhei, să fie curățată – nici avocatul renumit din Marea Britanie, angajat de Șor, în linii generale nu neagă vinovăția clientului său, pentru că ține la propria reputație.

„Dosarul privind furtul miliardului încă nu a ajuns pe masa judecătorilor”

La 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în total la 7,5 ani privațiune de libertate, deși procurorii cereau 19 ani de pușcărie. El a fost găsit vinovat de faptul că în perioada 4-25 noiembrie 2014 a obținut în mod fraudulos 5 miliarde de lei de la Banca de Economii. Conform raportului Kroll, el a spălat acești bani prin zeci de companii off-șhore. Șor a fost eliberat din arest și trecut sub control judiciar pînă la pronunțarea verdictului final. Decizia motivată în dosarul fostului șef al Băncii de Economii, de peste 100 pagini, a fost prezentată Judecătoriei Buiucani pe 17 iulie 2017.

Însă Curtea de Apel așa și nu a început acest proces. Inițial dosarul a fost blocat la Judecătoria Buiucani timp de șase luni – în așteptarea traducerii sentinței de condamnare. Apoi judecătorii Curții de Apel Chișinău, unul după altul, au tot refuzat să examineze dosarul penal de rezonanță. După un șir de autorecuzări, Curtea Supremă de Justiție a dispus transmiterea dosarului la Cahul.

Andrei Donică, președintele Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (APCCEC), consideră că persoanele interesate realizează o schemă care îl va ajuta pe Șor să evite pușcăria. El a amintit că, după 23 mai, rămîn doar 13 luni, în decursul cărora inculpatul poate fi condamnat, după care riscul unei pedepse cu privarea de libertate practic lipsește. Potrivit lui Donică, există multe îndoieli privind obiectivitatea și imparțialitatea instanței în acest dosar.

Și fostul reprezentant al Moldovei la Consiliul Europei și ONU, analistul politic Alexei Tulbure vorbește despre tactica tergiversării procedurilor judiciare. Din punctul lui de vedere, în fața părților implicate în acest dosar a fost pusă sarcina de a tergiversa cît mai mult posibil examinarea dosarului privind furtul miliardului. Tulbure consideră că și angajarea companiei Kroll face parte din această strategie.

Pe de altă parte, avocatul Eduard Rudenco crede că, în viitorul apropiat, în instanță vor fi trimise dosare penale noi cu participarea lui Ilan Șor pe post de figură-cheie. Potrivit lui, din dosarul privind ”furtul secolului” au fost selectate mai multe dovezi unite într-un dosar aparte, examinat acum de instanță. De aceea principalele materiale în baza cărora Șor a fost arestat se mai află în proces de anchetare de către procurori. „Dosarul privind furtul miliardului și crimele comise de Ilan Șor pe care le-a anunțat compania Kroll încă nu a ajuns pe masa judecătorilor”, spune avocatul.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

Ilan Shor , avocat , Kroll

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
1411 locuitori

Crasnogorca este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Grigoriopol și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnogorca alcătuia 1411 oameni în anul 2005. Satul Crasnogorca a fost înființat în anul 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.