14 iunie 2018, 11:21 Realitatea moldovenească views 9446
O expoziție prin care se încearcă subminarea identității moldovenești, afișată în centrul capitalei (Foto, Video)
14 iunie 2018, 11:21 Realitatea moldovenească views 9446

O expoziție prin care se încearcă subminarea identității moldovenești, afișată în centrul capitalei (Foto, Video)

O expoziție al cărui scop este promovarea mesajelor antistatale a fost vernisată în scuarul monumentului „Ştefan cel Mare și Sfînt" din capitală.

Pancartele în care se conțin informații despre precursorii Marii Uniri și este propagată deschis „unitatea poporului român" au fost expuse de Institutul Cultural Român de la Chișinău, instituție finanțată de statul vecin.

Potrivit lui Dumitru Roibu, liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", ideile promovate de Institutul Cultural Român contravin articolului 32 din Constituție, care interzice contestarea statului și a poporului moldovenesc. ONG-ul, de rînd cu Mișcarea „Voievod", a cerut autorităților să ia atitudine față de acest caz.

„Prin aceste mesaje este negată existența moldovenilor, a Moldovei, este pusă la îndoială identitatea noastră națională, se propagă românismul și, respectiv, necesitatea unirii, în cazul dat sînt promovați voievozi și domnitori români, precursori ai Marii Uniri. Nu știu dacă Ștefan cel Mare știa că el este român, dar dacă era român, de ce nu a făcut unirea atunci?! Este urît de tot ce se întîmplă, cînd se propagă deschis, fără nicio rușine asemenea lucruri într-un stat independent, din banii Guvernului român", a menționat Dumitru Roibu.

Cele două ONG-uri au înaintat și un demers către Serviciul de Informații și Securitate, prin care au cerut ca Institutului Cultural Român să-i fie retrasă autorizația pentru desfășurarea unor astfel de expoziții în centrul capitalei.

„Aceste acțiuni nu au un alt scop decît de a submina independența, integritatea și identitatea națională a moldovenilor", a conchis Dumitru Roibu.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 082 oameni. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.