21 iunie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 8442
Moldova, pentru prima dată, în Top 10 cei mai mari exportatori de mere
21 iunie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 8442

Moldova, pentru prima dată, în Top 10 cei mai mari exportatori de mere

Republica Moldova, în 2017, a intrat pentru prima dată în clasamentul celor mai mari exportatori de mere din lume.

Acest lucru a fost comunicat de analiștii revistei EastFruit, care au menționat că volumul exporturilor de mere din Moldova a depășit anul trecut pragul istoric de 200 de mii de tone și a ajuns la 222 de mii de tone. În același timp, Moldova a depășit Turcia, Belgia și Serbia, ajungînd foarte aproape de Țările de Jos. Dacă luăm în considerare volumul exporturilor nete (mai puțin reexporturile), atunci Moldova a exportat mai multe mere decît Țările de Jos, relatează Noi.md.

Experții subliniază faptul că acest lucru a devenit posibil datorită extinderii active a zonelor din cadrul livezilor intensive de mere din țară în ultimii 15 ani și creșterii capacității instalațiilor de depozitare. Un rol important în creșterea exporturilor de mere a jucat posibilitatea de a livra pe piața rusă, în timp ce majoritatea celorlalți mari producători din Europa, cum ar fi Polonia, Italia, Franța și Ucraina, nu au avut o astfel de posibilitate după introducerea așa-numitor contra-sancțiuni rusești. Astfel, aproximativ 96% din toate merele din Moldova au ajuns exact pe această piață.

Experții observă că doar aproximativ 3% din merele din Moldova au fost livrate pe piețele țărilor UE, aproape exclusiv pe piața românească.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

export , mere , top

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
1289 locuitori

Novosiolovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Novosiolovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Taraclia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1289 de oameni. Satul Novosiolovca a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.