05 iulie 2018, 16:20 Realitatea moldovenească views 5804
Opinie: se pare că Moldova a bătut unul din ultimele cuie în sicriul UE
05 iulie 2018, 16:20 Realitatea moldovenească views 5804

Opinie: se pare că Moldova a bătut unul din ultimele cuie în sicriul UE

Moldova, în afară de regimul fără vize, nu a primit, practic, nimic în ultimii patru ani de pe urma Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, fiind discreditată, ca stat independent pe arena internațională.

Totodată, e posibil că țara noastră a deveni unul dintre penultimele cuie bătute în capacul sicriului Uniunii Europene. Opinia în cauză a fost exprimată de jurnalista canalului NTV-Moldova Elena Leviţkaia-Pahomova în cadrul emisiunii "Replica zilei" de pe canalul de televiziune Accent TV, privind cea de-a patra aniversare a semnării de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, relatează Noi.md

"Cel mai important lucru este că nimeni din ţara noastră nu a înțeles ce semnează. Sînt sigură că Acordul nu a fost încă citit, probabil de nimeni, cu excepția, poate, a cinci experți. Eu nu sînt sigură că chiar şi întregul Guvern este familiarizat cu fiecare punct al documentului, pentru că orice obstacol nou apărut în cale devine o "descoperire" pentru acei care erau cîndva responsabili de "marea noastră integrare europeană", a menţionat Elena Leviţkaia-Pahomova.

Ea a povestit că lucrînd cu mulți ani în urmă la postul de televiziune, care a fost implicat în promovarea integrării europene, jurnaliștii făceau materiale despre cît de bine le va fi moldovenilor în Uniunea Europeană. "Iar periodic se apropiau de noi şi ziceau, dar iată acest subiect nu poate fi abordat. De exemplu, ne-a fost interzis să vorbim despre agricultură, iar redactorii, care lucrau alături, s-au așezat, au privit, au făcut calcule statistice și au spus: "Agricultură nu vom avea!" Nouă ni s-a spus atunci: "Da, într-adevăr. Nu veţi avea agricultură. Acest lucru este adevărat", a remarcat jurnalista.

Vorbind despre ce au obţinut moldovenii de la Acordul de asociere cu UE, Elena Leviţkaia-Pahomova a numit drept unicul plus - regimul fără vize. Totodată, ea „a observat că oamenii cum nu puteau călători înainte în străinătate, aşa și nu pot face acest lucru acum. Iar acei care au putut călători înainte, aşa şi continuă să călătorească în străinătate. Atîta doar că în România, posibil, e mai ușor de plecat, dar chiar și atunci, acesta nu era cel mai mare obstacol, pentru că mulți cetăţeni ai Moldovei au pașapoarte românești", a subliniat ea.

"Ce altceva am mai obţinut? Problemele au primit și o hiper-dezamăgire nu numai în interiorul țării, ci şi în afară", a continuat ziarista.

"Eu presupun că europenii erau atît de naivi și credeau că într-o țară anume, odată ce nu pot construi nimic la ei, ei vor putea crea asta. Doar există o astfel de teorie, de ce în Moldova au fost alocați atît de mulți bani încă de la începutul anilor '90 ai secolului trecut. Se credea că aici este ușor să urmăreşti schema retragerii banilor. Banca Mondială, iar apoi Banca Europeană au făcut într-adevăr astfel de experimente. Totul a devenit clar, încotro se duc banii, ei şi ce dacă acum ei cunosc schemele de corupție. Sistemul de stat nu a devenit mai bun de la asta. Iar rezultatul este de plîns şi nu este vorba doar de faptul că în țara noastră toţi ne-am împăcat cu această idee, ne-am smerit, căzînd de acord să trăim mai rău. Cel mai trist este că Moldova a fost complet discreditată ca stat independent pe plan internațional", a subliniat Elena Leviţkaia-Pahomova.

"Nu cred în noi nici Estul, nici Occidentul. Pentru Uniunea Europeană, din istoria viselor, povestea de succes, am devenit exemplul celei mai mari dezamăgiri europene a Europei în sine. E posibil că Moldova a devenit unul dintre ultimele cuie bătute în capacul sicriului Uniunii Europene. Bineînțeles, acest cui nu a fost cel mai important. Desigur, există o mulțime de cuie în sicriu, dar Moldova a fost unul dintre penultimele cuişoare, cu care a fost extrem de bine prins acest capac al sicriului pentru ultimul drum al UE", a menționat jurnalista.

Potrivit opiniei ei, a te bucura de nenorocirea altuia în acest context nu face și nici nu se poate, deoarece orice asociere este întotdeauna o binefacere. "Dar unirea trebuie făcută cu cei de teapa ta, în plus, trebuie să ne unim în dorința de a crea ceva, și nu cu aceea de a fura ceva. E mare păcat că acum la putere în Moldova se află oameni care vor să fure. Cuvîntul "făurire" pe ordinea lor de zi, an, săptămînă, lună, deceniu, secol lipseşte cu desăvîrşire", a declarat Elena Leviţkaia-Pahomova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

opinie , Moldova , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
969 locuitori

Egorovca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Egorovca, Ciuluc și Catranîc. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Egorovca a fost menționat documentar în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.