12 iulie 2018, 11:05 Realitatea moldovenească views 7603
Guvernul a respins inițiativa de reducere cu 50 la sută a cotelor accizelor la combustibil
12 iulie 2018, 11:05 Realitatea moldovenească views 7603

Guvernul a respins inițiativa de reducere cu 50 la sută a cotelor accizelor la combustibil

Cabinetul de miniștri a avizat astăzi negativ un proiect de lege cu privire la modificarea unor articole din Codul fiscal, proiect prezentat cu titlu de inițiativă legislativă, care prevede reducerea cu 50 la sută a cotelor accizelor la combustibil.

Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale, pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget, a menționat ministrul Finanțelor Octavian Armașu.

La baza politicii fiscale și vamale, ca parte componentă a Cadrului bugetar pe termen mediu (2018-2020), au stat angajamentele asumate de Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transpunerea Directivelor Uniunii Europene în domeniul accizelor, în speță Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității.

Totodată, Legea cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative adoptată la mijlocul lunii decembrie 2017, ce vizează politica fiscală pentru anul 2018, presupune aplicarea accizelor pe o perioadă de 3 ani. Ministerul Finanțelor remarcă că sursele propuse de acoperire a deficitului bugetar (majorarea volumului vânzărilor produselor supuse accizelor și creșterea eficienței gestionării acestui domeniu) „nu sunt reale și nu pot fi considerate plauzibile pentru acceptarea reducerii veniturilor bugetare".

În cazul micșorării cu 50 la sută a cotelor accizelor pentru produsele petroliere, pierderile aferente veniturilor bugetare ar fi de circa 600 milioane de lei, în semestrul doi 2018, 1 miliard 250 milioane de lei în anul 2019 și, respectiv, 1,4 miliarde de lei în anul 2020. Ministerul Finanțelor mai notează că evoluțiile prețurilor în ultimele cinci luni nu au fost influențate de mărimea accizelor, ci de alți factori, în special de evoluția cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

accize , guvern , combustibil

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1517 locuitori

Berezlogi este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Berezlogi și Hîjdieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1517 oameni. Satul Berezlogi a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.