12 august 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 10642
Secretele duty free sau Ce se ascunde în spatele businessului lui Șor
12 august 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 10642

Secretele duty free sau Ce se ascunde în spatele businessului lui Șor

Antreprenorul cu reputație dubioasă și, prin cumul, primarul de Orhei, Ilan Șor, deține un business în sfera comerțului fără taxe vamale, pentru care pe diferite căi, inclusiv coruperea evidentă a funcționarilor de rang înalt, a obținut preferințe vaste în Moldova.

Conform informațiilor, în prezent, în republică venitul anual al pieței comerțului fără taxe vamale ajunge la cca două miliarde de lei. Interesele lui Șorși a anturajului săuse extind și asupra piețelor din alte țări. De altfel, numărul în creștere alproblemelor cu legea,care pe majoritatea partenerilor săi i-afăcutsă se distanțeze, nu i-a permis să realizeze multe dintre ideile sale de afaceri.

În același timp, mass-media de peste hotare scrie că businessul din sferaduty free poate fi o metodă de spălare a veniturilor obținute ilegal, precum și de aducere ilegală în țară a mărfurilorstrăine scutite de taxe vamale.

Confruntări pe piața duty free

Ilan Șor, condamnat de prima instanță la 7 ani de pușcăriepe o cauză penală, ce ține de "furtul secolului", susține că își investește, practic, întregul venit în proiecte sociale.Și are veniturideclarate foarte modeste. Experțiimenționează nerespectarea principiilor etice și lipsa totală de transparențăîn ce privește originea resurselor financiare folositepentru proiectele sociale.Pe acest fondal, în Moldova și peste hotarele eiapar tot mai multe întrebări față de Ilan Șor – figurantul-cheie în dosarul penal privind furtul multor milioane, dar și față de origineamijloacelor financiare, pe care acestale cheltuiește.

Cea mai mare parte a problemelor financiare se rezolvă princompaniile comerciale subordonate lui Șor, inclusiv„Dufremol", cel mai mare operator duty free din țara noastră. În ultimii ani, businessul lui Șor în domeniul comerțului fără taxe s-a pomenit de mai multe ori în epicentrul unor scandaluri, ce țin nemijlocit de comportamentulde corupție, escrocherii financiare și scheme ilegale.

La timpul său, afacerile lui Șor au obținut pe căi dubioase condiţiipreferenţialevaste în Moldova,în timp ce cetățenii simpli erau nevoiți să achitelitigiile acestuia cu concurentul din domeniulduty free.Numai procedurile judiciare cu proprietarul firmei „Le Bridge Corporation Limited", omul de afaceri francez Frank Charles Arif, la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Litigiilor Investiţionale (ICSID) i-au costat pe contribuabili peste1,2 mil. de dolari. Cca un milion a încasatcompania juridică străină, o sumă marea mers pentru acoperirea cheltuielilorpentru procedurile de arbitraj, alte 160 mii de dolari pentru achitarea serviciilor companiei de auditCredibility International, care a efectuat expertiza financiar-economică repetată a pretențiilor reclamantului. În plus, prin decizia unei instanțe internaționale, au fost achitați35,1 mil.leiîn favoarea „Le Bridge Corporation Limited", despăgubiri pentruanularea dreptului companiei la comerțul fără taxe vamale.

Moldova a aderat la Conventia privind reglementarea litigiilor investiţionale între state şi persoanele fizice şi juridice ale altor stateîn august 1992, în mai bine de două decenii acest litigiu a fost primul, pe care l-a examinatinstanța de arbitraj a Băncii Mondiale.În pofida celor 1,2 mil. dolari, cheltuiți de stat, decizia a fost pronunțată în favoareabusinessmanului francez, a cărui revendicare viza protejarea investițiilor făcute în magazinele duty free în anii 2008-2011. Compania„Le Bridge" a fost recunoscută învingătoare la concursul organizatde Ministerul Economiei pentru dreptul de a construi o rețea de magazine duty free. Un alt participant la concurs, compania „Dufremol" a atacat această decizie la Curtea de Apelși a cerut anularea ei pe motiv că „Le Bridge" nu avea experiența necesară șinu corespundeaunor criterii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ilan Shor , business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
89 locuitori

Şofranovca este un sat din cadrul comunei Cîşla, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cantemir și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 89 de oameni. Satul Şofranovca a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.