11 septembrie 2018, 10:36 Realitatea moldovenească views 8642
Urmează a fi elaborat un nou mecanism de acordare a burselor
11 septembrie 2018, 10:36 Realitatea moldovenească views 8642

Urmează a fi elaborat un nou mecanism de acordare a burselor

Actualul cadru legal în domeniul mecanismului de acordare a burselor este învechit, iar bursele sunt oferite într-un mod inechitabil. Acestea nu stimulează performanța, fiind oferite chiar și pentru media de 5,8.Conceptul noului mecanism de acordare a burselor în sistemul de învățământ național a fost examinat luni, 10 septembrie, la Guvern, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit premierului Pavel Filip, bursele sînt orientate pentru a încuraja cunoștințele și ar fi mai corect ca să fie acordate mai puține burse, dar mai mari, pentru cei care le merită.

Potrivit noului concept urmează a fi elaborat un regulament unic de acordare a burselor pentru toate nivelurile și profilurile, care va asigura echitatea în sistemul educațional național și va stimula performanța.

De asemenea, vor fi optimizate categoriile de burse. Conform noului concept, va fi o singură bursă de merit - Bursa de Excelență a Republicii, în locul celor patru burse de merit în prezent. Conceptul mai prevede acordarea unor burse atractive pentru domeniile de formare profesională necesare statului, în care se atestă deficit de cadre.

Premierul a solicitat constituirea unui grup de lucru care va efectua o analiză pe domenii, va identifica numărul de specialiști necesari economiei și va definitiva conceptul noului mecanism de acordare a burselor.

Recent, Executivul a majorat cu 5% bursele elevilor și studenților, în scopul stimulării performanțelor academice și creșterii atractivității instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

bursa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.